DİSA 'Erkeklik Okumaları/Tartışmaları Atölyesi' düzenliyor

Önümüzdeki günlerde Diyarbakır Siyasal Ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) tarafından “Diyarbakır Erkeklik Okumaları Atölyesi” düzenlenecek. Enstitü’nün paylaştığı bilgilere göre, son başvuru tarihi 5 Mart 2021 olan atölye programı, üç ay sürecek.

Google Haberlere Abone ol

Mustafa Zengin

DUVAR - Son yıllarda erkeklik üzerine araştırmalar ve incelemelerin görünürlük kazandığından bahsetmek mümkün. Konuyla ilgili 2013 yılında bir grup akademisyenin öncülüğünde kurulan “Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi” isimli bir araştırma grubu bile var. Erkeklik çalışmaları yapan akademisyen ve araştırmacıları bir araya getirmek ve bu yeni çalışma alanını yaygınlaştırmayı amaçlayan İnisiyatif, geçen aylarda 'Şiddetsiz Erkeklik Atölyeleri El Kitabı'nı çıkardı. Önümüzdeki günlerde ise Diyarbakır Siyasal Ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) tarafından “Diyarbakır Erkeklik Okumaları Atölyesi” düzenlenecek.

Enstitü’nün paylaştığı bilgilere göre, son başvuru tarihi 5 Mart 2021 olan atölye programı, üç ay sürecek. Program, her ay belirlenen yazı veya makaleler üzerine yapılacak haftalık çevrimiçi tartışmalar ve alanında uzman bir konukla yapılacak söyleşilerle yürütülecek. Enstitü, okuma/tartışma ve söyleşi temalarının ana eksenini oluşturacak konuları şu şekilde belirlemiştir:

  • Erkeklik çalışmalarına giriş,
  • Erkeklik ayrımları (hegemonik, işbirlikçi, madun ve aykırı erkeklikler)
  • Militarizm, ırk/etnisite, din/inanç (vicdani retçi, milliyetçi ve dindar erkeklikler)
  • Erkeğin toplumsal pratikleri (babalık, kirvelik, sünnet vb.)

Program süresince konularla ilgili okuma materyalleri katılımcılara sunulacaktır. Katılımcı kontenjanın sınırlı olduğu programda, yalnızca yapılacak söyleşiler herkesin katılımına açıktır. Sadece erkek katılımcıları kabul eden etkinliğe, adaylar, [email protected] adresine düzenli katılıma dair bir motivasyon mektubu göndererek başvuruda bulunabilir. Etkinliğin dili Türkçe olacak.