Diril davasında tutuklu yargılanan sanığa ev hapsi verildi

Hürmüz ve Şimoni Diril çiftinin kaybolmasıyla ilgili davanın 5. duruşması görüldü. Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada, tutuklu yargılanan Apro Diril’e ev hapsi verildi.

Şimoni ve Hürmüz Diril çifti
Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

ŞIRNAK - Şırnak'ın Kovankaya köyünde 11 Ocak 2020'de Hürmüz Diril ve Şimoni Diril çifti, kayboldu. 70 gün sonra Şimoni Diril’in cansız bedenine ulaşıldı. Konuyla ilgili açılan davanın bugün görülen beşinci duruşmasında, tutuklu yargılanan tek sanık olan Apro Diril için ev hapsi kararı verildi.

Bir sonraki duruşmanın tarihi, 23 Mayıs 2023 olarak belirlendi.

‘APRO DİRİL HER ŞEYİ BANA ANLATTI’

Şırnak 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Şimoni ve Hürmüz Diril’in avukatları, tutuklu yargılanan Apro Diril’in avukatları, Diril çiftinin çocukları, Apro Diril’in oğlu ve yakınları, sanık Apro Diril ve tanık olarak dinlenen Emin Arslan katıldı.

Emin Arslan verdiği ifadesinde Apro Diril ile aynı koğuşta kaldığını, Diril çiftinin kaybolmasıyla ilgili detayları Apro Diril’den dinlediğini beyan etti. Arslan, Apro Diril’in çifti, gömü mevzusu yüzünden öldürdüğünü itiraf ettiğini anlattı. Arslan ayrıca Apro Diril’in cezaevinden çıktıktan sonra yerlerini bildiği iki gömüyü çıkartıp Fransa’ya oğlunun yanına kaçacağını söylediğini aktardı.

‘İĞNEYLE KUYU KAZIYORUZ’

Diril çifti avukatlarında Rojhat Dilsiz, tanık beyanın ardından mahkeme heyetine tepki göstererek “Konuyla ilgili dosya önünüzde ama iğneyle kuyu kazıyoruz” dedi. Dilsiz, Apro Diril’in yurtdışına çıkma planları söyleyerek bu ihtimalin göz önünde bulunmasını istedi ve sanığın tutuklu yargılamasının devamını talep etti. Savunmasında tanığın yalan beyanda bulunduğu söyleyen Apro Diril, “Menfaat için yapıyor, iftira atıyor” ifadelerini kullandı. Apro Diril’in avukatlarından Nihat Karakaş ise “Herkes cezaevinde hikayeler anlatır” dedi. Mütalaayı kabul etmeyen avukat, Apro Diri’in adli kontrol şartıyla tahliyesini istedi.

Savcı mütalaasında sanığın tutuklu yargılanmasını talep ederken, mahkeme heyeti Apro Diril’in ev hapsine karar verdi. Duruşma, 23 Mayıs 2023’e ertelendi.

‘KARAR VİCDANLARI YARALADI’

Duruşma sonrası Diril çifti avukatlarından Rojhat Dilsiz, kararı ‘beklenmedik’ olarak değerlendirdi. Dilsiz, “11.01.2020 tarihinden beridir kaybedilen ve sonrasında cansız bedenine ulaşılan Şimoni Diril’e ilişkin yürütülen yargılamada tek tutuklu sanık Apro Diril’in tahliyesine karar verildi. Soruşturma süreci alamete uğratılan, sağlıklı bir yargılaması maalesef yapılmayan dosyada, mevcut tüm deliller kendisini işaret etmesine ve cezaevinde kendisiyle aynı koğuşta bulunan tanığın mahkemedeki ifadesine rağmen mahkemenin oy çokluğuyla almış olduğu karar, vicdanları yaralamıştır. Oy çokluğuyla verilen tahliye kararına karşı itirazda bulunacağız” dedi.