Dink davasında ev hapsi ve İstanbul dışına çıkma yasağı

Hrant Dink davasında, Albay Ali Öz ile Ecevit Emir'in ev hapsine alınmasına, Emre Cingöz'ün ise İstanbul dışına çıkmamasına karar verildi. Karar, sanıkların mütalaanın açıklanmasından sonra yurt dışına kaçmaya çalıştıkları gerekçesiyle alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 116’ncı duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 14’ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, İstanbul Jandarma görevlileri Eyüp Temel, Musa Yıldırım ve Mikdat Özbek, Trabzon jandarma görevlileri Hacı Ömer Ünalır, Hüseyin Yılmaz, Trabzon emniyet görevlisi Hasan Durmuşoğlu duruşma salonunda hazır bulundu. 

Samsun jandarma görevlisi Murat Bayrak, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı Aşırı Sağ Şube Müdürü Hamza Celepoğlu, dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Bölücü Faaliyetler İstihbarat Tim Komutanı Muharrem Demirkale ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi polis memuru Mehmet Uçar ise Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. 

GÜRCİSTAN İLE İRTİBAT KURDULAR

Mahkeme başkanı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünden gelen yazıyı paylaştı. Yazıda, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile dönemin İstanbul Jandarma istihbarat görevlileri Ecevit Emir ve Emre Cingöz’ün mütalaanın açıklanmasından sonra yurt dışına kaçmak için Gürcistan ile irtibat kurdukları ve görüşmeler yaptıkları belirtildi. O sırada salonda bulunan Emre Cingöz söz alarak, böyle bir girişimi olmadığını savundu. Mahkeme başkanı ise yurt dışı ile görüşme yapan numaranın Cingöz’e ait olduğunu tekrarladı.

DİNÇ: DİNK'E EYLEM PLANLANDIĞINI AKTARDIK

Duruşmada ilk olarak cinayet öncesinde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in savunması alındı. Dinç savunmasında, cinayetten önce görevinden ayrıldığını söyleyerek, sonraki olaylar hakkında herhangi bir bilgisi ve ilgisi olmadığını iddia etti. Hazırladıkları raporda Yasin Hayal’in Mcdonald’sı bombalama eylemine katıldığına ilişkin bilgilere yer verdiklerini söyleyen Dinç, “Şahsın İstanbul ilinde Hrant Dink’e karşı eylem planladığını söyledik. Dolayısıyla yazıda olay ciddi bir şekilde aktarılmıştır” ifadelerini kullandı. Dinç beraatını talep etti.

DİNÇ'İN AVIKATI: EMNİYET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADI

Engin Dinç’in avukatı Necdet Pakdil ise, "cinayet hazırlığını" hafifletmekle suçlanan Dinç’in gönderdiği yazı nedeniyle Yasin Hayal’in tespit edilebildiğini, tetikçi Ogün Samast’ın da bu sayede yakalandığını savundu. Pakdil, Dinç’in yargılanması değil, takdir edilmesi gerektiğin söyleyerek, “İstanbul Emniyetinin üzerine düşeni yapmamıştır” dedi.

SAVUNMALAR OCAK AYINDA TAMAMLANACAK

Söz alan Hamza Celepoğlu, savunmasını yetiştiremeyeceğini, bu nedenle şubat ayında savunma yapmak istediğini söyledi. Mahkeme başkanı ise tüm savunmaların ocak ayında alınacağını belirterek, bu talebi reddetti.

6 OCAK 2021'E ERTELENDİ

Yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gelen ihbar yazısı gerekçesi ile Ali Öz ve Ecevit Emir’in ev hapsine alınmasına, sanık Emre Cingöz hakkında ise İstanbul’u terk etmemesine karar vererek, duruşmayı 6 Ocak 2021’e erteledi. (MA)