Dimen Zendi: Kürt sinemasının yıldız yaratması gerekiyor

Hindistan'da düzenlenen uluslararası bir film festivaline Kürt kıyafetleriyle katılan aktris Dimen Zendi, “Kürt sinemasının yıldız yaratması gerekiyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan’da düzenlenen 54’üncü Uluslararası Goa Film Festivalinde kırmızı halıda Kürt milli kıyafetleri ile yürüyen aktris Dimen Zendi, dikkatleri üzerine çekti.

Rûdaw'da yer alan habere göre Zendi, başrolünü oynadığı İran-Tacikistan ortak yapımı 'Melodi' isimli filmin de festivalde gösterildiğini söyledi. İran Kürdistan Eyaleti'ne bağlı Sine kentinden olan Dimen Zendi, "Her sanatçı milletini temsil eder ve milletini sanatıyla tanımlamalıdır" dedi.

Festival katılanların medyanın kendisine ilgi gösterdiğini belirten Zendi, “Kürt milli kıyafetlerinden etkilendiler. Bunun onlar hakkında sorular sordular. Fotoğraflarım sosyal ağlarda ve çeşitli platformlarda yayınlandı. Medya da ‘Dimen kendi milli kıyafetleriyle katıldı’ diye yazdı” diye konuştu.

Behruz Sabt Resul'ün yönettiği 'Melodi' filmi Oscar'a aday gösterildi. Zendi filmin gelecek yıl Oscar için yarışacağını söyledi. Kürt sinemasının son yıllarda geliştiğini belirten Zendi, ancak yıldız yaratamadığını belirtti. Zendi, “Kürt sinemasının yıldız yaratması gerekiyor” dedi.

'Melodi' filmi kanserli çocuklar için kuş seslerinden bir şarkı yapmak isteyen kızın hikayesini konu alıyor. Yönetmenin, Kürt kadınlarının güçlü olduğuna inandığı için başrolde bir Kürt kadının oynaması konusunda ısrarcı olduğunu söyleyen Zendi, ekibin de filmi Hindistan’daki festivalde temsil etmesi için İranlı ve Tacik oyuncular arasından kendisini seçtiğini belirtti.

Dimen Zendi’nin ilk uzun metrajlı film deneyimi, Kürdistan Bölgesi’nde çekilen ve IŞİD’in Ezidi Kürtlere yönelik soykırımını anlatan 'Reşeba' filmi ile başladı. Zendi’nin bir Ezidi Kürt kızını canlandırdığı film Los Angeles'ta "En Oyuncu” ödülünü kazandı. (HABER MERKEZİ)