Ankara Konut Piyasası 3 / Dikmen, Öveçler, Batıkent: Kira yükselişine tayin dopingi

Mesafe olarak birbirlerine pek yakın olmasalar da Dikmen ve Öveçler ile Batıkent, bir noktada aynı durumda: Artan kira ve ev fiyatları. Yükselen kiralar, tayin döneminin gelmesiyle daha da artmış.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Başkent’teki kış koşulları sert olsa da Dikmen, çevresine göre daha soğuk olmasıyla biliniyor. Bunun en önemli nedeni Kızılay ve çevresine göre daha yüksek bir noktada bulunması. Hal böyle olunca buradan ev tutanlar/ev alanlar ısınma giderlerine biraz fazla bütçe ayırıyor. Kızılay’a ve diğer semtlere toplu taşımayla ulaşımı rahat olduğu için insanların tercih ettiği semtlerden. Aynı ölçülere uyan Öveçler benzer durumda. Ankara’nın diğer önemli yerleşim yerlerinden biri Batıkent. Batıkent metro ile ulaşımın olduğu bir adres. Ulaşım kolaylığı kira ve ev fiyatlarına yansımış. Her üç semtteki durumu sakinleri ve emlakçılarla konut ve kira fiyatlarını konuştuk.

'EVİMİZİN DEĞERİ ÜÇ AYDA 80 BİN LİRA ARTTI'

Nazım Bey uzun süredir Dikmen’de yaşıyor. Daha önce kiracıymış. Kısa süre önce banka kredisiyle ev almış, eşi de çalıştığı için kredinin altından kalkabileceklerini düşünmüş. Evinlerini ne zaman aldıklarını sorduğumuzda “Çok değil, Nisan 2021’de aldık" diyor ve ekliyor. “Doğrusu biz aldıktan üç ay sonra evimizin değerinin 60-80 bin arası arttığını öğrendik." “İçine tadilat falan mı yapmıştınız o nedenle mi arttı?” sorumuza başını hayır anlamında sallayarak yanıt veriyor. “Öyle çok ciddi bir tadilat yapmadık, bir iki raf yerleştirdik, badana bir de”.

Bu artışın piyasadan kaynaklandığını, özellikle yaz aylarında ev fiyatlarının arttığını düşündüğünü söylüyor. Daha önce de bu semtte kiracı olduğunu aktarınca, önceki evinin kirasını soruyoruz. “Ayrıldığımız kiralık evde aylık 1300 lira ödüyorduk, biz çıkınca ev sahibi 1500 liraya kiraya verdi, üstelik içine ekstra bir tadilat bakım gibi bir şey de yapmadı. Dört duvar yani.”

Semtte de durumun böyle olduğunu, neredeyse her evin kirasının da satış fiyatının da yüzde 30 civarında arttığını sözlerine ekliyor ve devam ediyor. “Üstelik Dikmen’de hani geçen yılla mukayese ettiğimizde bir ulaşım kolaylığı olmadı, metro gelmedi, evler de yenilenmedi. Dövizdeki artış ve enflasyon ev sahiplerini cesaretlendirdi, bence ondan oluyor” diyor.

'YENİ BİR EVE ÇIKTIĞINIZDA EN AZ 500-600 LİRA FAZLA ÖDÜYORSUNUZ'

Nazım Beyden ayrıldıktan sonra Cansın Hanımla buluşuyoruz. Kendisi eski bir 100. Yıl semt sakini, üç yıldır da Öveçler ’de yaşıyor. “Kiralar uçmuş durumda” diye söze giriyor. Örnek talebimizi şöyle yanıtlıyor. “Eskiden 50 TL yapılan zamlar şimdi 150 TL’ye çıktı. Özellikle uzun süredir kiracı olanların evlerinden çıkmalarını önermem. Çünkü çıktıkları an evin kirası 500-600 TL artacaktır."

Cansın Hanım 100. Yıl’dan ayrılma gerekçesini de açıklıyor. “100. Yıl göreli olarak mahalle kültürü olan, pazarı, market sayısı fazla, dayanışmacı bir semtti, ancak ev sahipleri duruma farklı yaklaşıyor. 2018’de canıma tak etti ve çok eski eve 1400 lira vermemek için taşındım. Ancak buradaki evime de ev sahibim yeni zam yaptı. İşin ilginç yanı beni ev sahibim değil, emlakçı aradı ve şu kadar zam geldi dedi. İşsiz olduğumu söyledim, ancak ‘kural bu’ dedi. Oysa sonrasında ev sahibiyle görüştüğümde kendisinin iyi niyetli olduğunu gördüm. Emlakçı biraz durumdan vazife çıkarmış gibime geldi” diyor.

'BATIKENT’TE EV FİYATLARI NEREDEYSE YÜZDE 100 ARTTI'

Öveçler’ den yönümüzü Ankara’nın başka bir ilçesine, Batıkent’e çevirip burada emlakçılık yapan Suat Bey ile bir araya geliyoruz.

Batıkent’te emlak durumu soruyoruz. Suat Bey Ankara genelini dikkate alarak sorumuzu yanıtlıyor. “Ev kira fiyatları geçen seneye göre yüzde 100 arttı. Bu Ankara’nın her tarafı için geçerli. Mesela geçen sene 1200-1300 liraya vermiş olduğumuz evler şu an 2600-2700 lira; 1500’e vermiş olduğumuz evler, 3000 küsur. Yani yüzde 100 artış. Geçen seneyle bu seneyi kıyasladığımızda kiralar yüzde 100 arttı. Bu artışın perde arakasını biz sorduk neden Suat Bey yanıtladı.

Bu artış neden yaşanıyor?

Pandemiden dolayı, olaya ben böyle yaklaşıyorum: Yeni inşaat olmadı. Nesil büyüdü, evlilikler oluyor, il değişikliği oluyor. İkinci el dediğimiz 30-35 yıllık evlerde bile kiralar arttı. Yeni evler deseniz üzerine koydu. Ben bir örnek vereyim: Bir sene önce kızım 4+1, 150 metrekare net kullanım alanı olan, asansörlü, 7 yıllık binadaki 615 bin civarına bir ev aldı. 12 ay sonra bu evin fiyatı 1 milyon 125 bin lira oldu. Ha satabiliyorlar mı? Satamıyorlar. Hem satılıklarda hem kiralıklarda müthiş derecede fiyat artışı var. Arz olmadığı için talep karşılanamıyor. Bu da satılık evlerde yüzde 60- yüzde 70 bazında yükselişe neden oldu.

'İÇİ ÇOK KÖTÜ OLAN EVE 1650 İSTENİYOR, ÖNCEKİ KİRACI 900 LİRA ÖDÜYORDU'

Yeni inşaat olmayınca kiralık evlerde de mevcut evlerin sahipleri ‘Nasıl olsa, kim olursa olsun, bunu tutmak zorunda’ diyorlar. Ve o paralar verilip tutuluyor.

Şimdi elimde bir ev var. 28 yıllık binada, iki odası salona açılıyor, 3+1, 110 metrekare. Buradaki eski kiracı 900 liraya oturuyordu. Şu anda içi çok kötü durumda olmasına rağmen bu eve sahibi 1650 lira istiyor. Çok kötü bir ev olmasına rağmen 1500 lira teklif veriyorlar, vermiyor.

Ev sahiplerinin bu kira artışı için gerekçesi nedir?

Bölgesel faktör diyorlar. “O, evine bunu istiyorsa ben neden istemeyeyim’ diyor. Gidin mesela Yeni Batı Mahallesi’ne bir tane yeni kiralık ev bulamazsınız. Arz ve talep. TOKİ buraya boş alana konut yapsa, o 3000 lirayı isteyen ev sahibi ‘aman evim boş kalmasın’ diyerek evini 1700’e kiraya verir.

Kiracılar açısından durumu değerlendirirseniz?

Zorlanıyorlar. Asgari ücretle geçinenlerin zaten bu bölgelerde ev tutması çok zor.

Burada ev tutamayan nereye gidiyor?

Başka semtlere. Örneğin Sincan’da 3+1,110 metrekareyi 1000-1100’e kiraya veriyorum. Aynı ölçülerde bir evi Batıkent’te 1700-1800-1900 liraya veriyorum. Bölgesel anlamda değişiklik sergiliyor. ‘Çocuğum sitede büyüsün, eğitim kültür seviyesi yüksek olan yerde yetiştireyim, güvenli olsun.’ diyenler kendilerini zorlayıp ev tutuyorlar.

'EVDE İKİ KİŞİ ÇALIŞMIYORSA BATIKENT’TE EV TUTMAK ÇOK ZOR'

Ama kirayla bitmiyor galiba?

Evet, tabii. 1600’e ev tuttuğunuzda, kışın yakıtı 400 liradır. Yani toplam ev gideriniz 2000 lira oldu. Elektriği, suyu saymıyorum, 2000 lira her ay düzgün olarak ödenmeli. Asgari ücreti 3050 lira. Evde iki kişi çalışmıyorsa çok zor. Maalesef konut sektörü çıldırmış, insanlarımız da çıldırmış. Oturduğum yerde ben 1850 lira ödüyorum. Aynı katta aynı şartlarda eve 3000 lira istiyorlar, 400 lira da aidatı var.

Mesafe olarak birbirlerine pek yakın olmasalar da Dikmen ve Öveçler ile Batıkent, bir noktada aynı durumda: Artan kira ve ev fiyatları. Halihazırda yükselen kiralar, tayin mevsiminin gelmesiyle beraber daha da yükselmiş. Pandemi ve enflasyon kaynaklı sorunlarla birleşince Ankara’da bir çalışanın tek başına ev tutması hiç kolay görünmüyor.

YARIN: Ümitköy, Çayyolu, Yaşamkent