DİKAD'dan 'kadın girişimciliği' çalıştayı

DİKAD'ın düzenlediği “Diyarbakır Kadın Girişimciliği” çalıştayında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Aktar, "Kadın ve genç nüfus yoğunluğunun avantaja dönüşebilmesi için bu güç ekonomiye katılmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) tarafından düzenlenen ve kadın girişimciliği konusunda güncel konuların ulusal ve bölgesel olarak ele alındığı “Diyarbakır Kadın Girişimciliği” çalıştayı, Gazeteci-Yazar Özlem Gürses moderasyonunda konuk konuşmacı sosyal girişimci Ebru Baybara Demir ile Araştırmacı Reha Ruhavioğlu katılımıyla gerçekleşti.

İki oturumdan çalıştayın açılış konuşmasını yapan DİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar, şunları söyledi: “Türkiye’de kadın girişimciliğin yüzde 13 olduğunu, girişimcilerin sadece yüzde 20'sinin kadın olduğunu, orta gelir düzeyinin altında olan Diyarbakır için bu oranların yarı yarıya düştüğünü biliyoruz. Sürdürülebilir bir ekonomi için, gelişmiş ülke standartlarının çok altındayız. Bölgenin kadın ve genç nüfus yoğunluğunun avantaja dönüşebilmesi için, bu gücün ekonomiye katılımı şart. Orta gelir düzeyinin altında olan Diyarbakır ili için, ekonomik kalkınma modeli, kadının ekonomiye güçlü katılımı olmadan sağlanamaz. Değerli kadın girişimciler, tüm bu hedefleri gerçekleştirmek için, Diyarbakır’da kadın girişimciliğini güçlendirmek adına düzenlediğimiz çalıştayımızın birinci kısmında, Pandemi Öncesi ve Sonrası; Kadın Girişimcilerin Ekonomi, Finans, Pazar Sorunları ve Çözüm Önerileri değerlendirilip, ikinci kısımda da, Bölgesel Eşitsizliğin Kadın Girişimciliğine Etkileri ve Çözüm Önerileri’ni tartıştık. Çalıştay süresince programa katılan kadın girişimciler ile paylaştığımız iki mobil anketle de, derinlemesine yaptığımız görüşmeleri zenginleştirecek olan veri setlerini oluşturacağız. Bu çalıştaydan elde edilecek olan verileri ve sonuç raporunu kasım ayı içinde kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz. Duyuru yaptığımız günden bu yana merkezden ve çevre ilçelerden kadın girişimcilerimizin ilgisini görmek, çalıştayın sonucu açısından hepimizi oldukça heyecanlandırdı.”

'EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİ'

2018 yılında DİKAD tarafından gerçekleştirilen Ekonomi ve Kadın Zirvesi’ne de katılan Araştırmacı Reha Ruhavioğlu, “Hem pandemi öncesinde hem de pandemi sürecinde DİKAD Başkanı Reyhan Aktar ile kadın girişimciliği özelinde farklı çalışmalarda bulunduk. Bütün bu çalışmalarda gördüğümüz ortak resim şu: İşgücüne ve istihdama katılmada çeşitli dezavantajlara sahip kadınlar, pandeminin getirdiği olumsuzluklardan daha kötü etkilendiler. O halde kadınların işgücüne, istihdama katılması için pandemi öncesi zaten yetersiz olan politikaların, pandemide ortaya çıkan eşitsizliği de giderecek biçimde düzenlenip değişmesi gerekiyor” dedi.

' 'KEŞKE' DEMEMEK İÇİN'

Çalıştayın moderasyonunu üstlenen gazeteci-yazar Özlem Gürses, tüm “yapamazsın” diyenlere inat başarmanın gücünü şu sözleriyle ifade etti: “Hayatın mucizesi yaşıyor olmak değil, bir ömrün içine sınırsız seçenekler gizlenmiş olmasıdır. Ve kendini gerçekleştirmek, en temel insan hakkıdır. Başkalarınınkini değil, kendi hayatınızı seçin. Bittiğinde ‘keşke’ dememek için."

İlk oturumda Pandemi Öncesi ve Sonrası; Kadın Girişimcilerin Ekonomi, Finans, Pazar Sorunları ve Çözüm Önerileri’nin değerlendirildiği çalıştayın ikinci kısmında, Bölgesel Eşitsizliğin Kadın Girişimciliğine Etkileri ve Çözüm Önerileri ele alındı. (DUVAR)