Dicle Üniversitesi'nde Zeren Ertaş ve taciz protestosuna polis saldırısı

Dicle Üniversitesi kampüsü içinde bir öğrencinin dün akşam saatlerinde tacize uğraması ve Aydın'da Zeren Ertaş'ın kız öğrenci yurdunda hayatını kaybetmesini protesto eden öğrencilere polis saldırdı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da dün akşam saatlerinde İyaz bin Ganem kız öğrenci yurduna gitmek isteyen bir öğrenci, tacize uğradı. İddiaya göre otobüs şoförü, öğrenciyi yurtta indirmek yerine hastanenin önünde indirdi. Yürüyerek yurda gitmeye çalışan öğrenci, bu sırada kimliği henüz belirlenemeyen bir kişinin tacizine maruz kaldı. Polisin ifade almak için yurda gelmesiyle diğer öğrenciler de durumdan haberdar oldu ve öğrencilerin tepkisi eyleme dönüştü.

Aydın’daki kız öğrenci yurdunda Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili eylemlerin Diyarbakır'da da sürdüğü sırada yaşanan bu olay üzerine öğrenciler, bugün öğrenci işleri önünde yaklaşık 1 saat oturma eylemi gerçekleştirildi.

Oturma eyleminin ardından öğrenciler, rektörün eylem alanına gelmesini, aksi tartirde rektörlüğe yürüme kararı aldı. Polis, "Grup kontrolden çıkıyor ve manipülasyon oluyor" gerekçesiyle öğrencilerin talebini kabul etmedi.
Rektörlüğe yürüme kararı alan öğrenciler, polis müdahalesiyle karşılaştı.

Basın açıklaması kararı alan öğrenciler, polis ablukası altına alındı. Polislerin ablukayı kaldırmasını bekleyen öğrenciler, "Öğrenciye barikat istemiyoruz" diyerek oturma eylemine geçti.

'AKP-MHP İKTİDARI ÖLÜMLERİMİZE SEBEP OLUYOR'

Basın açıklaması için ablukanın genişletilmesinin ardından öğrenciler adına açıklamayı okuyan Elif Çoban, "Son haftalarda 1 arkadaşımız KYK yurdunda, 1 arkadaşımız yemekhanede intihar etti. Son olarak 2 gün önce Aydın'da, KYK'da asansör düşmesi sonucu Z3ren arkadaşımızı kaybettik. Kaybettiğimiz arkadaşımızın hesabını soracağız. Dün Dicle Üniversitesi'nde ise 1 arkadaşımız yapılamayan ışıklandırmaların ve çözülemeyen ulaşım sorununun mağduru olarak tacize uğradı. Katillerden ve tacizcilerden hesabı örgütlü gençlik soracak. Üniversitelerin sorununu çözemeyen AKP-MHP iktidarı, çözüm üretemedikleri gibi ölümlerimize sebep oluyor" dedi.

'REKTÖR GELENE KADAR OTURMA EYLEMİMİZ DEVAM EDECEK'

Rektörün öğrencileri muhatap almadığı belirten Çoban, "Bizim güvenliğimizi düşünen rektör ışıklandırmayı yapsaydı ve otobüsleri yurdun önüne kadar götürseydi bunlar yaşanmazdı. Bugün buradaki muhatabımız polis ve güvenlik değil, rektördür. Rektör buraya gelerek bizi muhatap alacak ve arkadaşımızın hesabını soracağız. Bugün buraya bu kadar polisi yığan rektör bizlerden neden korkuyor? Elimizde bıçak ve silah yok. Katil ve tacizciler dışarıda dolaşırken bu kadar polis neredeydi? Rektör gelene kadar eylemimiz devam edecek" diye konuştu.

Öğrencilerin rektörü bekleyişi sürerken, "Verdiğiniz yorgan kefen olamaz", "Emanete böyle sahip çıkılmaz", "Tacize uğrarken polis neredeydi", "Ölmeye değil okumaya geldik" ve "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı.

'MEZARIMIZA GELİP YAPMACIK GÖZYAŞI DÖKMEYİN'

Diyarbakır Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürü Nüammer Uslu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı ve üniversite yöneticileri, oturma eylemindeki öğrencilerle görüştü.

Yurtlarda, üniversite yemekhanesinde ve ulaşımda yaşanan sorunları dile getiren öğrenciler, yetkililere tepki gösterdi. Öğrencilere, "Haklısınız" diyen yetkililer, sorunları çözecekleri sözünü verdi. Bu sözlere inanmadıklarını belirten öğrenciler, "Öldükten sonra mezarımıza gelip yapmacık gözyaşı dökmeyin" diye tepki gösterdiler.

Eylem, yetkililerin yuhalanarak alandan ayrılmasıyla sona erdi.