Devlet başkanına suikast davası: Müebbet hapis cezası verildi

Haiti Devlet Başkanı Moïse'ye düzenlenen suikastla ilgili ABD'de yargılanan Haitili eski senatör John Joel Joseph'e ömür boyu hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karayip ülkesi Haiti'de devlet başkanı Jovenel Moïse'ye 2021 yılında düzenlenen suikastla bağlantılı olarak yargılanan eski Haitili senatör John Joel Joseph, ABD'de müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Joseph, Moïse'nin öldürülmesiyle bağlantılı olarak Miami'de yargılanan 11 kişi arasından atılı suçlardan mahkum edilen üçüncü sanık oldu.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse suikastıyla bağlantısı dolayısıyla Jamaika'da yakalanarak ABD'ye iade edilen Haitili eski senatör John Joel Joseph, Florida eyaletinde ekim ayında çıkarıldığı mahkemede kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmişti.

'BENİM NİYETİM DEVLET BAŞKANINI ÖLDÜRMEK DEĞİLDİ'

The Guardian'ın aktardığına göre, devlet başkanının partisi Tet Kale'e muhalif olan Joseph, ABD dışında cinayet işlenmesi ya da insan kaçırılması için komplo kurmak ve böyle bir desteğin birini öldürmek veya kaçırmak ya da bunun için hazırlık yapmak üzere kullanılacağını bilerek, ölümle sonuçlanan maddi destek sağlamak ile suçlanıyordu. 

Joseph'e verilen hapis cezası, hükümet ile imzaladığı savunma anlaşmasından yaklaşık 2 ay sonra geldi. Joseph, bu anlaşmayla, soruşturma ile işbirliği taahhüdünde bulunmuştu. Miami'de görülen ve yaklaşık 30 dakika süren karar duruşmasında Federal Hakim José E Martínez, sanığa üst sınırdan ceza verilmesine hükmetti. Joseph ise mahkemede yaptığı savunmada, 'merhamet' isteyerek Haiti devlet başkanını öldürmek gibi bir planının olmadığını savundu. "Plan kontrolden çıktı" diyen Joseph, planın devlet başkanını öldürecek şekilde değiştiğini ancak 'bunun hiçbir zaman kendi niyeti olmadığını' savundu. 

Ne olmuştu?

Karayip ülkesi Haiti'nin 53 yaşındaki Devlet Başkanı Moïse, 7 Temmuz 2021'de silahlı kişilerce evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmiş, eşi Martine Moïse yaralanmıştı. Moïse'nin öldürülmesinin ardından geçici Başbakan Claude Joseph, ülkede 'acil durum' ilan etmişti. Moïse'nin ölümünden kısa süre önce atadığı ancak yemin etmediği için görevi resmiyet kazanmayan Ariel Henry, 21 Temmuz 2021'de başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Haiti Hükümeti, suikasta ilişkin en az 40 kişi gözaltına almıştı. Suikast sanıklarının 8'i ABD mahkemelerince yargılanmayı beklerken, Joseph ile iki sanık daha ABD mahkemesince yöneltilen haklarındaki suçlamaları kabul etmişti.

ABD, söz konusu suikast planının kısmen, Haitililerin yoğun olarak yaşadığı Florida’da yapılması ve suikast organizatörlerinin bazılarının ABD vatandaşı olması sebebiyle yargı yetkisine sahip. (DIŞ HABERLER)