Devlet Başkanı Şi, Fransa'da: 'Çin, İran füzelerinin yayılmasını sınırlandırabilir'

Çin Devlet Başkanı Şi ile bir araya gelmek için Fransa'da bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen, İran füze ve İHA'larının 'sorumsuzca yayılmasını' Çin'in sınırlandırabileceğini söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Fransa'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında bugün Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi. Şi, 10 Mayıs'a kadar sürecek gezisinde Sırbistan ve Macaristan'a da gidecek.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Macron, beş yılın ardından ilk kez Avrupa'ya ziyarette bulunan Çin Devlet Başkanı Şi'yi başkent Paris'teki Elysee Sarayı'nda karşıladı. Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen'in de katıldığı görüşmede Macron, tarihte, Avrupa ve Çin'in yapısal zorlukları çözmelerinin gerektiği bir kavşakta bulunduklarını söyledi. Basına kapalı düzenlenen toplantı öncesinde konuşan Şi de Avrupa ile ilişkileri Çin dış politikasının bir önceliği olarak gördüğünü belirtti. 

'ÖNEMLİ BİR EKONOMİK İLİŞKİYE SAHİBİZ AMA...'

Avrupa ve Çin'in bu ortaklığa bağlı kalması gerektiğinin altını çizen Çin Devlet Başkanı, "Dünya yeni bir türbülans ve değişim dönemine girerken, Çin ve Avrupa bu dünyadaki iki önemli güç olarak ortaklık pozisyonuna, diyalog ve işbirliğine bağlı olmalı" dedi. 

Von der Leyen de görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Avrupa ve Çin'in barış ve güvenlik konusunda ortak bir çıkarlarının olduğunu ancak bu ilişkinin piyasaya erişim ve ticaretle bağlantılı konular sebebiyle sınandığını belirtti. "Önemli bir AB-Çin ekonomik ilişkisine sahibiz" diyen von der Leyen, "Ancak bu ilişki, aynı zamanda, örneğin devlet kaynaklı fazla kapasite, eşit olmayan piyasa erişimi ve fazla bağımlılık üzerinden de sınanıyor; bunlar bugün ele alacağımız konular olacak" ifadelerini kullandı.

'ÇİN ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYABİLİR'

Von der Leyen, Şi Cinping ile görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes çağrısını yineleyerek, Çin'in İran füzeleri ve insansız hava araçlarının 'sorumsuz bir şekilde yaygınlaşmasını' sınırlandırabileceğini söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı, "Çin'in İran balistik füzeleri ve İHA'larının sorumsuz bir biçimde yaygınlaşmasını sınırlandırma konusunda önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Şubat 2022'den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşına da işaret eden von der Leyen, görüşmenin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşını bitirmesi için Rusya üzerinde tüm nüfuzunu kullanması için Çin'e güveniyoruz" dedi. 'Rusya'nın sorumsuz nükleer tehditlerinin hafifletme konusunda Şi'nin önemli bir rol oynadığını' savunan Ursula von der Leyen, "Rusya'nın devam eden nükleer tehditleri karşısında Şi'nin bunu yapmayı sürdüreceğine eminim" dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)