DEVA'dan 'İHD' tepkisi: İnsan hakları savunucuları yargının kıskacında

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan hakkında 'örgüt üyeliği'nden açılan davaya tepki gösterdi, “DEVA olarak İHD’nin yanındayız” dedi.

Mustafa Yeneroğlu
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - DEVA İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan hakkında ‘PKK silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan açılan kamu davasına tepki gösterdi.

'İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI YARGININ KISKACINDA'

İnsan hakları savunucularının, ihlallerin sistematik hale geldiği bir süreçte yargının kıskacında olduğunu ifade eden Yeneroğlu, “Bugün, iktidarın hak savunucularını yıldırma politikası kapsamında sürdürdüğü uygulamalara bir yenisi daha eklenmiş ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Sn. Türkdoğan’a karşı 'PKK Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçundan kamu davası açılmıştır. Son dönemde ülkemizde bir buçuk milyonu aşkın terör örgütü üyeliği soruşturması olduğu düşünüldüğünde, söz konusu kamu davasının da son yıllarda iktidarın keyfi ve kural tanımaz uygulamalarına karşı çıkan herkesin terörist olarak ilan edilmesi politikasının bir yansıması olduğu anlaşılmaktadır. İnsan Hakları Derneği daha önce de olduğu gibi bugün de yine yargı eliyle sindirilmeye çalışılmaktadır” dedi.

'MASUM İNSANLARI CEZALANDIRMAK BU ÜLKEYE KÖTÜLÜK'

Ceza yargılamalarını iktidarın karalama ve sindirme politikasının aracı haline getirerek masum insanları cezalandırmanın bu ülkeye en büyük kötülük olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, şöyle konuştu:

“Türkdoğan’a isnat edilen fiillere bakıldığında suçun kanunda ifade edilen unsurları ile hiçbir şekilde uyuşmadığı açıkça görülmektedir. Sn. Türkdoğan’ın kamuya açık olarak yapmış olduğu konuşmaların televizyon kanallarında haber olarak verilmesi, İnsan Hakları Derneği olarak yapılan çalışmaların ve derneğe olan başvuruların suç unsuru gibi gösterilmesi hukukun eğilip büküldüğünün ve insan hakları savunucularının iktidar tarafından tehdit olarak algılandığının açık kanıtıdır. Esasen Türkiye için bu uygulamalar yeni değildir. AİHM’in, 2019 yılında vermiş olduğu Kavala kararında, iktidarın bu eğilimini açıkça ifade ederek Kavala’nın insan hakları faaliyetleri nedeniyle yargılandığına ve yargılamanın Kavala’yı susturmak için örtülü bir amaç taşıdığına hükmetmiştir. Bugün Sn. Türkdoğan’a yapılan da geçmişte yapılanlardan farklı değildir.”

'DEVA OLARAK İHD’NİN YANINDAYIZ'

Yeneroğlu, DEVA Partisi olarak İHD’nin yanında olduklarını belirterek, “İnsan Hakları Derneği'nin, başta baskıcı ve otoriter uygulamalar olmak üzere keyfi tutuklamalar, gözaltılar, işkence ve zorla kaçırılmalar, gözaltı ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili olarak sayısız çalışmaya imza atmış köklü bir sivil toplum örgütü olduğu unutulmamalıdır. Bu vesileyle, DEVA Partisi olarak Sn. Türkdoğan’ın ve İnsan Hakları Derneği’nin bu süreçte yanında olduğumuzu vurgulamak isterim” açıklamasında bulundu. (DUVAR)