DEVA’dan ‘akaryakıt’ tepkisi: Algı operasyonu yapılıyor

DEVA Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, artan akaryakıt fiyatlarına tepki gösterdi, “Akaryakıt fiyatlarını TL bazında Avrupa’daki ülkelerle kıyaslayan iktidar algı operasyonu yapıyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, dolar kurundaki sert yükseliş nedeniyle artan akaryakıt fiyatlarına tepki gösterdi.

'VATANDAŞ YENİ ZAM GELMEDEN PETROLE AKIN ETTİ'

Akaryakıt fiyatlarını TL bazında Avrupa’daki ülkelerle kıyaslayan iktidarı algı operasyonu yapmakla eleştiren Aydemir, “Sayın Cumhurbaşkanı “Amerika’nın, İngiltere’nin halini görüyorsunuz. Benzin yok. Almanya’da, Fransa’da kuyruklar. Yiyecek bulamıyorlar. Türkiye’de böyle bir sorun yok” demişti. İngiltere’de yaşanan geçici kuyruklar, ülkede pandemi sonrası yeterli sayıda nakliye aracı sürücüsü olmamasından kaynaklanıyor. İktidar sayesinde ülkemizde de kuyruklar oluştu. Vatandaşlarımız, akaryakıta sürekli gelen ve gelmesi de beklenen zam yağmuru karşısında ‘en azından bir depomu yeni bir zam gelmeden doldurabilir miyim’ endişesiyle petrol istasyonlarına akın eri”

'TARIM VE ULAŞIM BAŞTA OLMAK ÜZERE HER ALANDA MALİYET ARTACAK'

Akaryakıttaki zamların Türkiye’deki tarım ve ulaşım başta olmak üzere her alanda maliyetlerin daha da artmasına neden olacağına dikkat çeken Aydemir, şöyle konuştu:

“Bu da yeni zamları doğuracak. İktidar diğer alanlarda olduğu gibi akaryakıt fiyatları konusunda da kalıcı çözümler üretmek yerine tribünlere oynadı. Maliyet artışlarını bugüne kadar ÖTV gelirinden imtina ederek karşıladı. ÖTV’den kaynaklı azalan vergi gelirini tütün/alkol ürünleri, araçlar vb. ürünler üzerindeki ÖTV’yi ve diğer vergileri artırarak karşılamaya çalıştı.”

'AVRUPA’DAKİ ASGARİ ÜCRETLE 4 KAT FAZLA YAKIT ALINIYOR'

 Aydemir, “Alım gücü dikkate alınmadan yapılacak karşılaştırmalar anlamsızdır” diyerek,

“Bu çaba, iktidarın sorumluluğu kabul etmemek için kaçış yolu. Avrupa’da asgari ücretle alınabilen akaryakıt miktarı ile ülkemizde asgari ücretle alınabilen akaryakıt miktarı arasında 4 kata yakın fark var. Avrupa’da yakıt fiyatının en yüksek olduğu ülke olan Hollanda’da yakıt fiyatı 1,874 Euro (20,6 TL) iken asgari ücret yaklaşık 1650 Euro (18.500 TL) Bizde ise yakıt fiyatı 0,751 Euro (8,15 TL) iken asgari ücret 2.825 TL. Yani Hollanda da yakıt fiyatı bize göre 2,5 kat fazla ancak asgari ücret de 6,5 kat fazla. Bir Hollandalı asgari ücretiyle 880 litre benzin alabilirken bizim vatandaşımız asgari ücretiyle sadece 346 litre benzin alabiliyor. Hollanda vatandaşı bizim vatandaşımıza kıyasla çok daha rahat (2,5 kat) yaşıyor” dedi.

'İVEDİ OLARAK EKONOMİMİZİ DÜZELTECEKSİNİZ'

Birol Aydemir, İktidar konuyla ilgili adım atmıyorsa ‘bıraksınlar biz atarız’ dedi ve ekledi:

 “Zamların yağmur gibi yağdığı bir dönemde bu zamları küçümseyerek ve meşrulaştırarak vatandaşlarımızı rahatlatamazsınız. İvedi olarak ekonomimizi düzeltecek, vatandaşlarımızın gelir seviyesini yükseltecek adımlar atmalısınız. Atamıyor musunuz? O zaman yol açın biz atalım ve ülkemizi düzlüğe çıkartalım.”(DUVAR)