DEVA Partisi'nden ‘Cumartesi Anneleri’ne destek: Evladının akıbetini sormak haktır

DEVA İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Cumartesi Anneleri ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması öncesi destek açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü eyleminde gözaltına alınan, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla 12 Temmuz 2021 Pazartesi günü 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ikinci kez hâkim karşısına çıkacak.

Duruşma öncesi açıklama yapan DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, ‘Cumartesi Anneleri’nin gösteri ve toplantı yapma hakkını savunduklarını belirterek, “Evladının akıbetini sormak suç değil haktır” dedi.

‘KAMU İDARESİ GÖSTERİ HAKKINI ENGELLEMEK İÇİN ÇABALIYOR’

İktidarın toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkını baskı ve hukuk dışı yollarla engellediğini söyleyen Yeneroğlu, Cumartesi Anneleri’ne ilişkin yaptığı açıklamada, “Herkes önceden izin almaksızın silahsız ve saldırısız gösteri ve yürüyüş yapma hakkına sahiptir. Sırf bildirim yapılmadığı gerekçesiyle toplantı ve gösteri yürüyüşünün hukuka aykırı olduğu sonucuna varılamayacağı ve kolluk güçleri yahut mülki amirlerin yasaklamaları, yasa dışı ilan etmeleri, dağılın uyarısı yapmalarının barışçıl bir toplantı veya gösteriyi suç haline getirmeyeceği de mahkeme içtihatlarıyla sabittir” dedi.

Silahsız ve saldırısız olarak düzenlenen ve barışçıl amaçlar doğrultusunda yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin tamamının anayasaya ve yasalara uygun olduğunu belirten Yeneroğlu “Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu çeşit toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin kamu idareleri tarafından yasaklanmaması ve devletin bu toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katlanması gerektiğini açıkça ifade etmektedirler” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde bu çerçevede toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili olarak uygulanan yasakların çoğunluğu hukuktan uzak siyasi yasaklardır. Gösteri ve yürüyüşler için söz konusu olan bildirim şartı, kamu idaresinin toplantı ve gösteri yürüyüşünün sağlık bir şekilde yapılmasının sağlanması, gerekli düzenlemelerin yapılması için getirilmiş bir durumdur. Ancak maalesef ki uygulamada tam tersi bir durum ile karşı karşıyayız. Kamu idaresi, vatandaşlarımızın toplantı ve gösteri hakkını kullanmasını kolaylaştırmak yerine var gücüyle engellemek için çabalamaktadır.”

‘HAK KULLANIMI ENGELLEME AMACIYLA YÜRÜTÜLEN DAVA’

‘Cumartesi Anneleri’nin haklarında açılan davayı, “Hukuktan uzak, hak kullanımı engelleme amacıyla yürütülen bir dava” olarak niteleyen Yeneroğlu, “DEVA Partisi olarak, toplumun her kesimi gibi Cumartesi Anneleri’nin de gösteri ve toplantı yapma hakkını savunduğumuzu tüm kamuoyuna ifade ediyoruz. Bu çerçevede 'Cumartesi Anneleri'nin kaybolan yakınlarını ve faili meçhul cinayetlerin faillerinin bulunması amacıyla düzenlemek istedikleri 2018 yılındaki 700. Cumartesi Anneleri Haftası Etkinliği kapsamındaki basın açıklaması ve oturma eylemine polis müdahalesi sonucu haklarında açılan kamu davası da hukuktan uzak, hak kullanımı engelleme amacıyla yürütülen bir davadır” dedi.

Cumartesi Anneleri'nin etkinliğinin yasaklanmasının hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, şu açıklamyı yaptı: “Bu etkinlik barışçıl amaçlar doğrultusunda ve silahsız saldırısız olarak düzenlenen, sadece bir basın açıklaması ve oturma eylemini içeren bir etkinliktir. Dolayısı ile bu etkinliğin mülki amirlerce yasaklanması açıkça hukuka aykırıdır. Bunun yanında haklarınca ceza davası açılması ise ayrı bir hukuksuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu vesileyle, DEVA Partisi olarak, toplumun her kesimi gibi Cumartesi Anneleri’nin de gösteri ve toplantı yapma hakkını savunduğumuzu; anayasamızda yer alan temel hakların en geniş biçimde kullanımını teminat altına alacağımızı tüm kamuoyuna ifade ediyoruz."

BABACAN: DEVLETİN GÖREVİ ACILI ANNELERE HESAP VERMEKTİR

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da sosyal medya hesabından mesaj verdi. Babacan, Twitter hesabından "Cumartesi Anneleri senelerdir gözaltında kaybedilen yakınlarını arıyor. Devlet ise yakınlarını bulmak yerine acısı olanları yargılıyor. Yarın yine duruşmaları var. Devletin görevi yakınlarını arayan acılı annelere hesap vermektir, hesap sormak değil. #CumartesiAnneleri850Hafta" diye yazdı. (DUVAR)