DEVA Partisi: İktidar kaybettiği belediyeleri cezalandırmaktan vazgeçmeli

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Mehmet Emin Ekmen, belediye başkanlarının yetkilerini elinden alan Danıştay kararını eleştirdi. Kararın siyasi olduğunu savunan Ekmen, “Siyasi iktidar kaybettiği belediyeleri cezalandırma politikalarından vazgeçmelidir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Mehmet Emin Ekmen, Danıştay’ın belediye şirketlerine ve iştiraklerine yönetim kurulu üyesi ve yönetici atama yetkisini, belediye başkanlarından alarak belediye meclisine vermesini eleştirdi.

Danıştay kararının belediye başkanlarının yetkilerini kısıtlamaya dönük siyasi bir karar olduğunu ifade esen Ekmen “Muhalif belediyelerin çalışmasını engelleme çabasından ibaret olan bu kararı reddediyoruz. Siyasi iktidar kaybettiği belediyeleri cezalandırma politikalarından vazgeçmelidir” dedi.

'BU KARARIN HUKUKİLİĞİ TARTIŞMALI'

Söz konusu kararın hukukiliğinin tartışmalı olduğunu belirten Ekmen, şöyle konuştu: “Bu kararın, siyasi irade ile uyum çabası içerisinde, hukukun zorlanarak verildiği açıktır. Bu karar, ilgili kurulda bazı üye değişikliklerinin ardından gelmiş ve aynı konudaki bazı Yargıtay kararlarıyla da açıkça çelişmektedir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda belediye başkanlarının görev ve yetkilerini düzenleyen 18. maddesi belediyeye bağlı kuruluşları belediye başkanının yöneteceğine dair açık hüküm yer almaktadır.”

EKMEN’DEN İKTİDARA ÜÇ SORU

Ekmen, söz konusu karara ilişkin iktidara şu soruları yöneltti:

🔸Yıllarca kullanmakta hiçbir sakınca görmediğiniz yetkileri, seçim kaybedince mi rakiplerinize haram kılıyorsunuz?

🔸Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisleri başta olmak üzere birçok belediyede meclis çoğunluğu sizde olmamış olsaydı, bakanlık yine bu düzenlemeyi yapar, Danıştay da bunu onar mıydı?

🔸Adalet terazisinin ayarını bozarak yaptığınız bu müdahaleler ne zaman son bulacak? (DUVAR)