DEVA Partisi: Anayasayı tanımayan hakimler disiplin suçu işliyor

DEVA Partili İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yerel mahkemenin, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararını tanımadığını belirterek, "Yerel mahkeme yürütmeden aldığı cesaretle, anayasal düzeni takmadığını ilan etmektedir. HSK, AYM kararını tanımayan hakimler hakkında acilen inceleme başlatmalıdır" dedi.

Mustafa Yeneroğlu, yerel mahkemenin anayasanın açık hükmünü yok saydığını söyledi.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararının, yerel mahkeme tarafından tanınmamasına ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye’nin anayasal krizin içinden geçtiğini belirten Yeneroğlu, “İktidarı, tüm kuvvetlerin meşruiyetinin yegane kaynağı olan Anayasal düzene kayıtsız şartsız sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

“Anayasayı ve kanunu tanımayan hakimler, disiplin suçu işlemektedir” başlıklı açıklamada, Anayasa’nın 153’üncü maddesini hatırlatan Yeneroğlu şunları söyledi:

TÜRKİYE ANAYASAL KRİZİN İÇİNDEN GEÇMEKTE: Türkiye, ciddi bir anayasal krizin içinden geçmektedir. Anayasa'nın 153. maddesine göre; Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve tüm şahısları bağlar. Ancak yargının en üst derecesi olan ve kararları Anayasa ve kanunlar gereği bağlayıcı olan Anayasa Mahkemesi’nin kararları, yerel mahkemelerce tanınmamaktadır.

AÇIK HÜKMÜ YOK SAYDI: Yerel mahkeme yürütmeden aldığı cesaretle, anayasa’nın açık hükmünü yok sayarak, anayasal düzeni takmadığını ilan etmektedir. Anayasayı ve kanunu tanımayan hakimler, disiplin suçu işlemektedir. İktidarı, tüm kuvvetlerin meşruiyetinin yegane kaynağı olan Anayasal düzene kayıtsız şartsız sahip çıkmaya davet ediyoruz.

HESABI ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE SORULMALI: HSK’yı ise Anayasa ve HSK Kanunu gereğince “hakim ve savcıların görevlerini kanun ve diğer mevzuata uygun yapıp yapmadıklarını denetleme” görevini yerine getirmeye davet ediyoruz. HSK, AYM kararını tanımayan hakimler hakkında acilen inceleme başlatmalıdır. Anayasanın, kanunların ve anayasal düzenin göz ardı edilmesinin hesabı şeffaf bir şekilde sorulmalıdır.
(DUVAR)