DEVA Partili Özkaçmaz: Van'da bağımlılıkla mücadele edilmeli

DEVA Partisi Van İl Başkanlığı, Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz, Van'da gençler arasında artan madde bağımlılığına karşı önleyici tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Van İl Başkanlığı, Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz, kentteki eğitim sorunlarıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Van'ın genç nüfus bakımında yüzde 19,8 oranıyla en fazla genç nüfusa sahip iller arasında 7. sırada yer aldığını belirten Özkaçmaz, şunları söyledi:

VAN, KİŞİ BAŞI GELİRDE SON SIRADA: Türkiye’de en genç nüfusu bakımından 7. Sırada bulunan ilimizdeki gençlerimizin günlük hayatta karşılaştı sorunları ele almak istedik. Çünkü aydın yarınlarımızın emanetçileri olan gençliğimizi korumak, kollamak, onların sorunlarını ele almak ve bir nebze de olsa onların sesi olmak istiyoruz. Ülkemizde ve ilimizde bariz hissedilen ekonomik buhranın sonucu olarak, gençliğimizi kahvehanelere, internet kafelere veya evde telefon karşısında sanal oyunlara hapsetmiş bir durumda gözlemliyoruz. Genel Başkanımızın da belirttiği gibi ev gençliği diye bir kavram oluştu. Yine TÜİK’in Aralık ayının ilk haftasında açıklamış olduğu verilere göre, ilimiz, ülkemizdeki en yoksul iller arasında kişi başı gelirde son sırada yer aldı. Kentimizdeki yoksulluğun temel sebepleri arasında istihdama katkı sunacak projelerin olmamasıdır. Tarımda, sanayide, ihracatta yatırımların yetersiz olmasıdır.

SINIR TİCARETİ GELİŞTİRİLMELİDİR: İşsizliğin nedenlerinden biri olan ve yanı başımızda bulunan sınır ticaretini avantaja çevrilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit açılması ilimiz için büyük önem arz etmektedir. İranlı ile yapılan ticaretin geliştirilmesi, gençlerimize iş bulma olanağı sağlayabileceği gibi, kentimizin ekonomisini de önemli derecede etkileyecektir. Yalnızca hizmet sektörüne yönlendirilen yanlış ekonomik politikalarının uygulanması ve üretimde artan maliyetlerin nedeni olarak işsizliği her geçen gün daha derinden hissediyoruz. Van, 1,5 milyona yakın bir nüfusa sahip. Bu nüfusun yüzde 45’ini genç nüfus oluşturuyor. Fakat istihdam anlamında son sıralarda yer alıyor. Kalkınma anlamında da Van’ın Türkiye genelinde maalesef son sıralarda bulunuyor.

GENÇLERİMİZ UYUŞTURUCU BATAĞINDA: Bunun yanı sıra ilimizdeki uyuşturucu kullanım yaşı 10 yaşa kadar düştü. Van, Türkiye’de uyuşturucunun en fazla tüketildiği yerlerden biri haline geldi. Aileler bundan dolayı çok ciddi sorunlar yaşıyor. Aileler çocuklarını okula göndermeye korkuyor. Özellikle son birkaç yıldır yoğunlaşan uyuşturucu bağımlılığının altında birçok faktör yatıyor. Ekonominin gerilemesi, artan düzensiz göç ve Van'ın Afganistan'da üretilen uyuşturucunun Avrupa'ya olan sevkiyatın da önemli geçiş noktalarından biri olması, bu faktörlerden en önemlileridir. İlimiz uyuşturucu satımının en fazla olduğu şehirlerarasında yer alırken, yapılan araştırmalara göre uyuşturucu madde kullanımının Van’da 10 yaşına kadar indiği yönünde beyanlar var. Kullanılan uyuşturucu maddeleri sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve ruhsal bozulmalara yol açarken, bu durum bireylerde birçok belirti ile kendini göstermektedir. Madde kullanımı sebebiyle sosyal ilişkilerde bozulmalar yaşamak, sorumlulukları yerine getirememe, maddenin sağlığa ve işlevselliğe zarar vermesine rağmen madde kullanımını bırakamamak, maddeyi bırakma girişimlerinde başarısız olmak, bulantı, kusma, karın ağrıları, zehirlenme ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar.

EBEVEYNLER ÇOCUKLARIYLA İLETİŞİM HALİNDE OLMALIDIR: Maddeye meyillin arttığı gelişim evrelerinden biri olan ERGENLİK döneminde; Ben merkezci dönem, dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü düşünen, kimlik arayışı ve arkadaş çevresinin önem arz ettiği bu süreçte ebeveynlerin tutum ve davranışları, gençlerle olan iletişimleri çok önem arz ediyor. Onları anlamak haklarına saygıyla yaklaşmak ve problemlerinin çözümüne yönelik tutum sergilemeleri gerekiyor. Yerelde belediyelerin gençliği farklı alanlara yönlendirecek projelerin yokluğu gençlerimizi uyuşturucu tacirlerin ağına bırakıyor. Spor, sanat, kültür gibi faaliyetlerin daha fazla yapılması ve gençlerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Gençlerimizi sokakta böylesi önemli bir tehdit beklerken ve birçok dernek bu durumu açıklarken, buradan yetkililere biz kez daha sesleniyoruz. Sizler kamu mallarını aktif bir şekilde kullanırken, gençleri neden görmezden geliyorsunuz? Bu sorunlarının çözülmesine yönelik hangi adımlar attınız? Kamu spotu veya afişlerle bilinçlendirmeye yönelik hangi çalışmaları hayata geçirdiniz? Sokaklarda güvenlik tedbirleri yetersiz mi? Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz. Biz ebeveynlerin bir ömür emek vererek yetiştirdiğimiz gençlerimizin hayatlarının solmasını ve yarınlara umutsuzca bakmalarını istemiyoruz. Aksine ülkemize ve milletimize faydalı ve bilimde her alanda dünyayla yarışabilecek gençleri yetiştirmek biz ebeveynlerin temel hedefidir. Devletinde bu temel hedefe hizmet sunacak politikaları olmalıdır. Gerek genelde ve yerelde görmezden gelinen sorunların çözümüne yönelik politikaları derhal terk etmeleri gerekiyor. Ülkemizi yöneten iktidarında bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyoruz ve onları göreve davet ediyoruz. Biz ebeveynlerin bir ömür emek vererek yetiştirdiğimiz gençlerimizin hayatlarının solmasını ve yarınlara umutsuzca bakmalarını istemiyoruz. Aksine ülkemize ve milletimize faydalı ve bilimde her alanda dünyayla yarışabilecek gençleri yetiştirmek biz ebeveynlerin temel hedefidir. Devletinde bu temel hedefe hizmet sunacak politikaları olmalıdır.

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE DERHAL ÖNLEYİCİ TEDBİR ALINMALIDIR: Bağımlılıkla mücadelede; ailelerin, kamu kurumlarının, belediyelerin, üniversitelerin ve sivil toplumun dâhil edilmesi gerekiyor. Gerek genelde ve yerelde görmezden gelinen sorunların çözümüne yönelik politikaları terk etmeleri gerekiyor. Ülkemizi yöneten iktidarında bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyoruz ve onları göreve davet ediyoruz.