'Dev penisini kontrol edemeyen adam' çizgi filmi Danimarka'yı karıştırdı

Danimarka'da devlet televizyonu DR'nin çocuklar için hazırladığı ve 'dev penisini kontrol edemeyen' John Dillermand'ın maceralarının anlatıldığı çizgi film tartışma yarattı. Bir kesim çocuklara böyle bir mesaj verilmemesi gerektiğini, bir kesim de programda sorun olmadığını savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Avrupa ülkesi Danimarka'da devlet televizyonu DR'nin dört-sekiz yaş arası çocuklar için hazırladığı 'dev penisini kontrol edemeyen adam' çizgi filmi tartışma yarattı. Bir kesim çizgi filmin çocuklar için uygunsuz olduğunu savunurken, bir diğer kesim de tepkilerin abartılı olduğunu düşünüyor. 

Çizgi filmde, dev penisini kontrol edemeyen John Dillermand'ın 'maceraları' ve dev penisiyle zorlukların üstesinden gelmesi anlatılıyor. Soyadı Dancada 'penis adam' anlamına gelen Dillermand dev penisiyle çocuklar için kurtarma operasyonları düzenleyebiliyor, çocuklardan dondurma çalıyor, nehre düşen eşyaları topluyor, duvar yazıları yazıyor. Köpeğini gezdirmek için penisini kullanınca komşuları da ondan kendi köpeklerini gezdirmesini istiyor; çocukları bir aslan saldırısından penisi sayesinde kurtarıyor; penisi yüzünden bir arkadaşının vazosunu kırınca para toplamak zorunda kalıyor.

'ÇOCUKLARA VERMEK İSTEDİĞİMİZ MESAJ BU MU?'

Geçmişte de çocuklar için hazırlanan programlarıyla tartışma yaratmış olan DR'nin bu son yayını, Danimarka'da çocuk televizyonunda neyin yayınlanması ve neyin yayınlanmaması gerektiği konusunda tartışma yarattı. Danimarkalı yazar Anne Lise Marstrand-Jørgensen, ülkede #MeToo hareketinin ivme kazandığına dikkat çekerek "Devasa bir #MeToo dalgasının ortasında çocuklara vermek istediğimiz mesaj gerçekten bu mu?" diye sordu.

'CİNSİYET EŞİTLİĞİNE ZARAR VERİR'

Roskilde Üniversitesi'nde cinsiyet üzerine çalışan öğretim üyesi Christian Groes, erkek cinsel organının 'yüceltilmesinin' eşitliğe zarar vereceğini söyleyerek çizgi filmin 'standart ataerkil toplum fikrini sürdürdüğü' eleştirisi getirdi. Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'nden Morten Messerschmidt de programa tepki gösterenler arasında yer alırken, bir grup ebeveyn DR'nin Facebook sayfası üzerinden çizgi filmin kaldırılmasını istedi.

'TEPKİLER ABARTILI'

John Dillermand'ı savunanlar ise tepkilerin abartılı olduğunu belirtiyor. Aileler ve çocuklarla çalışan klinik psikolog Erla Heinesen Højsted, The Guardian gazetesine yaptığı değerlendirmede "John Dillermand çocuklarla konuşuyor ve onların düşünce yapısını paylaşıyor. Programda içgüdülerine göre davranan ve tıpkı çocuklar gibi her zaman kontrol sahibi olmayan, hatalar yapan bir adam anlatılıyor. Ama şu önemli; Dillermand her zaman hatasını telafi ediyor. Yaptıklarının sorumluluğunu alıyor. Mesela bir kadın ona penisini pantolonunun içinde tutmasını söylediğinde onu dinliyor" dedi. Højsted, bedenle ilgili bir çizgi filmin devasa bir penisin ötesine geçmesinin daha tercih edilir olduğunu söylese de, "Fakat bu, seks ile ilgili bir program değil. Öyleymiş gibi davranmak, yetişkinlere özgü fikirleri yansıtmak olur" diye konuştu. 

CNN'in haberine göre, program Danimarka sosyal medyasında olumlu karşılanırken, birçokları çizgi filmi çocuklara anatomiyi öğretmek için doğru bulduğunu söyledi.

DR: YÜZ BİNLERCE KİŞİ DESTEKLİYOR

DR ise eleştirilere yanıtında, önemli olan şeyin çocukların John Dillermand'ı izlerken eğlenmesi olduğunu belirterek "Kendi vajinasını kontrol edemeyen bir kadın hakkında da kolayca bir program yapabilirdik" ifadelerini kullandı. DR'den CNN'e ayrıca yapılan açıklamada da, "Birçok kişi programı henüz görmeden eleştirdi. Şu an Danimarka'da büyük çoğunluk eleştirenlerle dalga geçiyor. John Dillermand'ı yüz binlerce kişi destekliyor" denildi. Buna göre, ilk bölümü şu ana dek 200 bin kişi izledi. 

KANAL GEÇMİŞTE DE TARTIŞMA YARATMIŞTI

Danimarka devlet televizyonu DR, çocuklar için 'sınırları zorlayan' programlarıyla tanınıyor. Çocuk saati programlarında, Onkel Reje isimli, küfreden ve pipo içen bir karakterin şovu yayınlanırken, 2012'de kanalın Gepetto News programında erkek bir çocuğun kız çocuk giysileri giymeyi sevdiğini de söylemesi muhafazakârların tepkisini çekmişti. (DIŞ HABERLER)