Deştin halkı Menteşe Belediyesi önünde: Belediye ruhsatı iptal et, şirket Muğla’yı terk et

Deştin'de çimento fabrikasına karşı mücadele sürerken, Menteşe Belediyesi önünde açıklama yapan bölge halkı ve çevreciler, belediyeye bir kez daha ruhsat iptali çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Muğlalılar, Deştin'de yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı basın açıklaması ve yürüyüş düzenledi. Sınırsızlık Meydanı'nda toplanan çevre aktivistleri, çimento fabrikasına karşı günlerdir direnen bölge halkı ile birlikte Menteşe Belediyesi önüne yürüdü. Belediye binası önünde yapılan açıklamada "Muğla'da çimento fabrikası istemiyoruz, temiz hava solumak istiyoruz, yeşilimize, zeytinimize, balımıza dokunma" yazılı pankart taşındı.

'ÇİMENTOCULARA VERDİĞİNİZ BİR SÖZ MÜ VAR?'

Açıklamada, CHP'li yöneticilerin çimento fabrikası ruhsatı iptaline ilişkin verdiği sözün üzerinden 41 gün geçtiği hatırlatılarak, yetkililere şu sorular yöneltildi:

"Çimento Yıkım Projesi bütün hızıyla devam ediyor ama sizler oyalanıyorsunuz. Neden? Yapı Ruhsatını iptal etmek için neyi bekliyorsunuz? Partinizin genel merkezi arkanızda, Deştin, Bayır, Menteşe bütün Muğla arkanızda, yaşam haklarını koruyan evrensel hukuk arkanızda, Çimento Yıkım Projesi'ni durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz? Çimentoculara verdiğiniz bir söz mü var? Sizi korkutan şeyler mi var? Ne var? Halktan ve halkın öfkesinden değil de çimentoculardan mı korkuyorsunuz? Neden hâlâ bekliyorsunuz? Bayram öncesinde bu kadar insanın işini gücünü bırakıp taşını, toprağını, havasını, suyunu, doğasını ve tüm yaşam haklarını savunmak için belediye önüne yığılmasından utanmıyor musunuz?"



'BU YIKIM PROJESİNE İZİN VERENLER UNUTULMAYACAK, AFFEDİLMEYECEK'

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi yetkililerine seslenen bölge halkı, "Halk sizleri Muğla’nın taşını, toprağını, doğasını korumanız ve Muğla halkını sağlıklı bir çevrede yaşatmanız için seçti. Bu yaptığınız zulüm yeter artık. Hem çimento yıkım projesinin yapı ruhsatını, hem Marmaris Belediyesi’nin verdiği Marmaris Milli Parkı'nı yok eden Sinpaş yapı ruhsatlarını, hem de Milas’ta Bargilya Tuzla Sulak Alanı'nın dibine yapılmak istenen tatil köyü için Milas Belediyesi’nin verdiği yapı ruhsatını iptal edin. Muğla’mıza kıymayın, sahip çıkın” dedi.

Bölge halkının 30 yıldır çimentoculara karşı mücadele ettiği belirtilen açıklamada, gerekirse 30 yıl daha mücadele edileceği ancak bu yıkım projesine izin verenlerin de hiçbir zaman affedilmeyeceği vurgulandı. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Bu yıkım projesi, 13 hammadde ocağı, çimento ve beton fabrikasıyla 8 bin dönüme yakın ormanlık alanı altındaki kil ve kireç taşı için yok etmeyi planlıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Bir kez daha havamızı, suyumuzu, toprağımızı, ormanımızı, bağımızı, bahçemizi, zeytinlerimizi, arıcılığımızı, bizimle birlikte bu yaşamı paylaşan tüm canlıların yaşam haklarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi buradan haykırıyoruz. Menteşe Belediyesi ruhsatı iptal et. Çimentocu şirket, Muğla’yı terk et.”

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.