Duvar Kitap Dergi sayı 81: Osmanlı'dan bugüne: Mutfağın yasaklıları ve sevilenleri

Bu sayımızı yemek kültürü üzerine yazılmış kitaplara ayırdık. Silva Özyerli’nin Aras Yayınları tarafından yayımlanan, hepimizin kendinden bir parça bulduğu, kaybolan yemeklerin izini sürerken anımsadığı hikayeleri, bir coğrafyanın kaderini, kederini, lezzetlerini anlatan Amida’nın Sofrası adlı kitabı okurla buluştu. Bircan Değirmenci’ye konuşan Özyerli kitabı yazma amacını, “Sur’un yıkımı, yok edilmesi, orada bütün yaşanmışlıklarla birlikte yok edilerek yepyeni bir Sur, yepyeni bir Gavur Mahallesi oluşturulmasına direndiğim için yazdım” sözleriyle anlattı. İletişim Yayınları’ndan çıkan "Osmanlı Hanımları” Mutfakta, geçmişimize ve sosyal bilimlere dair birçok kapıyı aralayan, çok keyifli bir izdüşüm. Tarih kitaplarının sayfalarına taraflı ya da eksik olarak sıkıştırılan, ardından gelen mücadele dönemiyle başarıyla atlatıldığı sanılan bir dönemin aslında ne kadar renkli, farklı ve bir o kadar da sancılı olabileceğini gözlemlemek, bugünü anlayabilmek için önemli. Meral Uyar yazdı. Merin Sever, dizinin editörü Güzin Yalın’la birlikte yemek kültürü, mutfak tarihi ve dizinin ilk kitabı Osmanlı “Hanımları” Mutfakta üzerine konuştu. Yapı Kredi Yayınları’nın geçtiğimiz aylarda Marianna Yerasimos’un yazdığı Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’nde Yemek Kültürü adlı metnini yeniden bastı. Evliyâ Çelebi'ye göre, Osmanlı'da en çok hangi ürünler tüketiliyordu? Şarap hangi şehirlerde yasaktı? Sığır eti yememenin sebepleri nelerdi? Hepsi bu kitapta... Evren Aybars inceledi. Soner Sert bu sayımızda katkıda bulunan bir diğer isim oldu. Marifet iltifata tabidir. İyi okumalar.

Google Haberlere Abone ol