Dereköylüler: Tarım arazilerinde maden ocağı olmaz

Antalya’nın Dereköy Yaylası’na kömür madeni açılmak istenmesine karşı aylarca direnen ve projeyi durdurmayı başaran köylüler, madeni açacak olan şirketin yeniden çalışmalara başlamasına tepki gösterdi. "Acilen faaliyetlerinin durdurulmasını istiyoruz” diyen bölge halkı destek çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya'nın Korkuteli İlçesi'ne bağlı Dereköy’de, Turkuaz Kömür İşletmeleri AŞ tarafından 10 yıl süreyle kömür çıkartılmak istenmesine köylüler, madenin su kaynaklarına, doğaya ve tarım arazilerine zarar vereceğini belirterek karşı çıkmıştı. 2019 yılının sonlarına doğru eylemlerine başlayan Dereköylüler aylarca mücadele ederek çevre köylerin de desteğiyle resmi kurumlara itiraz dilekçeleri sunmuşlardı. Antalya’da Tarım Toprakları Koruma Kurulu tarafından 19 bin 700 hektarlık arazide açılmak istenen kömür madeni işletmesi için haziran ayında yapılan toplantıya katılan 11 kurum temsilcisinin sekizinin karşı oy kullanmasıyla proje reddedilmişti.

'DEREKÖY KARNIMIZI DOYURDUĞUMUZ YER'

Bu karardan beş ay sonra kömür madeni açacak olan şirketin yaylada tekrar faaliyete başladığını gören köylüler, bu hafta muhtar Taner Yaşa başkanlığında Korkuteli’deki siyasi partileri ziyaret etti. “Tarım arazilerinde maden ocağı olmaz” diyen yöre halkı, bölgelerinde tarımın yanı sıra hayvancılığın da olumsuz etkileneceğini ifade etti. Yaylaya sınırı olan Dereköy, Küçükköy ve Sülekler’de çobanlık yaparak geçimini sağlayan aileler, “Madenden çıkacak tozdan her yer etkilenecek. O tozlu otları yiyen hayvanlarımız hasta olacak” dedi.

Yöre halkı, seslerini duyurmak için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Dereköy Yaylası mahsulümüzü ürettiğimiz, karnımızı doyurduğumuz yer. Antalya Tarım Toprakları Koruma Kurulu’nun ret kararına rağmen şirket yeniden faaliyete geçti. Acilen faaliyetlerinin durdurulmasını istiyoruz.”