Depremzedeler cenazeler arasında tedavi ediliyor

Hatay'da depremde ayakta kalan MKÜ Hastanesi'nde çok sayıda teşhis edilmeyi bekleyen cenaze bulunuyor. Hastane koridorundaki tüm boş alanlarda, sağ kurtulan depremzedeler tedavi edilmeye çalışılıyor.

Google Haberlere Abone ol

Can Bursalı - Kadir Cesur 

HATAY - Depremin vurduğu 10 ilde büyük yıkım yaşanırken, Antakya'nın neredeyse tamamı yerle bir oldu. Kentte, ayakta kalan tek güvenli yapı, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Hastanesi olarak göze çarpıyor. Hastanenin Dahiliye-1 servisinde siyah torbalar içinde çok sayıda cenaze bulunuyor. Hastane koridorundaki tüm boş alanlarda, sağ kurtulan depremzedeler tedavi edilmeye çalışılıyor.

Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinin merkez üssü olduğu 7.7 ve 7.6'lık iki depremin yerle bir ettiği şehirler arasında, belki de en çok yıkım Antakya'da yaşandı. Şehirdeki binaların tamamına yakını ya enkaz halinde ya da ağır hasarlı. Sağlam görünen yapı sayısı ise çok az.

Gazete Duvar ekibinin sabah geldiği kentin karayolu, yarıklarla dolu. Yol boyunca onlarca araç kaza yapmış ve kaza yaptığı şekliyle terk edilmiş görünüyor. Karayolu üzerinde çekilmeyen araçlar tehlike yaratıyor.

MKÜ HASTANESİ HASAR ALMAMIŞ

Kente yaklaştıkça, televizyonlara, internet sitelerine ve sosyal medyaya yansıyanların, gerçeğin çok az bir kısmı olduğunu anlamamız uzun sürmüyor. Çünkü yol boyunca depremden etkilenmeyen küçük bir alan bile göremiyoruz. Bir istisna hariç. Kentteki ilk durağımız olan merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olan Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bulunduğu kampüste, cam kırılması gibi ufak hasarlar haricinde bir problem görünmüyor. Aynı zamanda hastane kampüsü kentte elektriğin, telefon şebekesinin ve internetin kullanılabildiği tek alan. Hastane elektrik ihtiyacının büyük bir jeneratör yardımı ile karşılıyor.


Hastanede, doktorlar ve hemşireler canla başla yaralı depremzedeleri tedavi etmek için çabalıyor. Hiçbir altyapı hizmetinin verilemediği Hatay'da, yıkılan ve hasar alan yüzlerce binanın yanında hastane kampüsü ayakta kalan en önemli yapıların başında geliyor.



CESETLER TEŞHİS EDİLMEYİ BEKLİYOR

Hastanenin Dahiliye - 1 servisindeki durum ise daha vahim. Servisin büyük bir kısmı hayatını kaybeden depremzedelerin siyah torbalar içinde bırakıldığı alana dönüşmüş durumda. Bir hastane çalışanının verdiği bilgiye göre, buradaki cenazeler teşhis edilmeyi bekliyor. Teşhis edilenler ise defnedilmek üzere yakınlarınca teslim alınıyor.


Koordinasyon eksikliği göze çarpan hastanede, depremzedelerin durumu ve cenazeler ile ilgili bilgi almaya çalıştığımız doktorlar ve hemşireler, konuşma yasağı olduğunu belirterek sorularımızı yanıtlamaktan kaçınıyor.


Enkaz yığınına dönen kentte, ilk depremden bu yana geçen yaklaşık 60 saatin ardından karamsar bekleyiş sürüyor.

Etiketler Hâtay deprem hastane