Depremzede ikizler birlikte uyudukları için devlet yurdundan atıldı: ‘Enkazda uyudular, yurtta uyuyamadılar’

Enkazdan kurtarıldıklarından bu yana birlikte uyudukları için ‘eşcinselsiniz’ denilerek yurttan atılan 16 yaşındaki ikizlerin babası Mehmet Tuzsuz karara tepki gösterdi, valilik soruşturma başlattı.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Maraş merkezli depremlerden sağ kurtulan Hataylı bir aile, göçük altından çıkarılan ikiz kızlarının Alanya’da kaldıkları okul yurdunda birlikte uyudukları için ‘eşcinselsiniz’ denilerek yurttan atıldıklarını belirterek şikayetçi oldu. Baba Mehmet Tuzsuz, Alanya Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi'nde okuyan 16 yaşındaki çocuklarına, depremde 4,5 saat enkaz altında kalarak yaşadıkları travmadan sonra cinsel ithamlarla ikinci bir travma yaşatıldığını belirterek, olayın sorumluları hakkında dava açacağını söyledi.

BABA: OKULDAN ALMAYACAĞIM

İkizlerin kaldığı yurttan bir yöneticinin kendisini aradığını, "Kızları disipline sevk ettik. Ne okulda ne de yurtta onları istemiyoruz" dediğini anlattı. Arayan eğitimcinin bu sözleri karşısında neye uğradığını şaşırdığını söyleyen Tuzsuz, bu olaydan sonra kış günü sokakta kalan çocuklarının bir tanıdıklarının yanına yerleşip geceyi orada geçirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Yurttan atılan kardeşlerin okuldan da alınmasının istendiğini aktaran Tuzsuz, eğitim kurumu yetkilileri hakkında hukuki süreç başlatacağını ve baskılara rağmen çocukların kaydını okuldan almayacağını söyledi.

‘BİR AYDIR ÇARE ARIYORUM’

Deprem acısı yaşayan ailesine, henüz bu acının senesi dolmadan devlet eliyle yenilerinin yaşatıldığını söyleyen baba Tuzsuz, okul ve yurt yönetimine karşı yaklaşık bir aydır verdikleri mücadeleyi şöyle anlattı: "Depreme Antakya’da yakalandık. Depremden sonra Alanya’da okul yurdunda kalmaya başladılar. Biri, deprem korkusuyla yalnız uyuyamıyordu. Kardeşiyle aynı yatakta uyumaya başladı. Öğrencilerden biri, ‘Birlikte uyuyorlar’ diye şikâyet etmiş. Yurt yönetimi, 15 Aralık akşamı bundan başka gerekçe göstermeden çocukları sokağa attı. Geceyi bir tanıdık evinde geçirdiler. Günlerdir çare arıyorum, bir sonuca ulaşamadım.”

‘YURTTA BARINDIRMADILAR’

İkiz kızlarının kick boksta kendi yaş gruplarında dünya dereceleri olan azimli iki sporcu olduğunu söyleyen Tuzsuz, “Bu çocuklar depremde ölümle burun buruna geldiler. 4,5 saat göçük altındaydılar. Bir umut kurtarılmayı beklediler, hayatta kaldılar, kolay değil. Onlar, tek yumurta ikizi. Anne karnında koyun koyuna uyudular, kaldıkları enkazın altında yaşamayı umut edip uyudular. Ama devletin yurdunda depremden korkup birlikte uyuyamadılar. Barınamadılar o yurtta. Şimdi onları okuldan da almamı istiyorlar ama almayacağım. Haklarını sonuna kadar savunacağım" dedi.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇEKTİ

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden on binlerce kişinin yakınlarının hak arayışına ve sağ kurtulanların yaşama tutunmalarına destek olmak için kurduğu sosyal ağda konuyu ilk paylaşan Mustafa Dilek, çocukların okulda ve yurtta maruz kaldıklarını muameleyi anlattı. Sosyal medyada hızla yayılarak tepki çeken olayla ilgili sivil toplum örgütleri ve eğitim sendikaları açıklama yaptı. Devlet yurdunda yaşanan olayı kınayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ yazılı bir paylaşımla, aileye yaşadıkları sorunun çözümünde ve hukuki süreçte destek olmak istediklerini belirtti.

EĞİTİM SEN: BU TACİZ VE YAFTALAMADIR

Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle görüşerek, konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını ve öğrencilerin mağduriyetinin acilen giderilmesini talep ettiklerini belirten Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, olayda sorumluluğu bulunan yurt yönetimi, okul yönetimi ve rehber öğretmen hakkında idari işlem yapılması gerektiğini söyledi. Çocuklara okul ve yurt idaresi tarafından uygulanan muamelenin ‘taciz’ ve ‘yaftalama’ olduğuna vurgu yapan Öztürk, “Çocuklar yurttan çıkarıldı. Aileye de ‘Çocuklarınızı yurttan alın’ diye baskı yapılıyor. Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün konuyu hızla değerlendirip harekete geçmesi gerekiyor. Eğitim Sen Alanya Şubesi yönetimimiz yaşanan bu üzücü olayla ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşme halinde. Olayın takipçisiyiz. Aile de konuyla ilgili davacı olacağını belirtti” diye konuştu.

ANTALYA VALİLİĞİ: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Antalya Valiliği, konu hakkında sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı: “Bazı basın ve yayın organları ile sosyal medya hesaplarında ilimiz Alanya Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi'nde öğrenim gören iki kız öğrenci hakkında çıkan haberlerle ilgili olarak Valiliğimizce gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”