Depremde yıkılan hastaneye 11 yıl önce dayanıksız raporu verilmiş

Gazeteci Çiğdem Toker, depremde yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi için 11 yıl önce hazırlanan raporda hastanenin depreme dayanıksız olduğu bilgisinin yer aldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremde 55 yıl önce SSK hastanesi olarak açılan İskenderun Devlet Hastanesi’nin A Blok'u çöktü. Yoğun bakımda tedavi gören hastalar, hastane çalışanları enkaz altında kalarak öldü. Yıkılan hastane için 11 yıl önce depreme dayanıklılık raporu hazırlandığı ortaya çıktı.

T24 yazarı Çiğdem Toker, köşe yazısında “Tek görevi şifa dağıtmak olan bir devlet hastanesinin, depreme dayanıksız olduğu bilinerek 11 yıl boyunca açık tutulması, ihmal değil, zamana yayılmış bir cinayettir” dedi. Toker, hastanenin depreme dayanıksız olduğu bilgisinin bizzat hastane internet sitesinde apaçık durduğunu söyledi.

“11 yıl içinde 11 kere başlanıp bitirilebilecek orta ölçekli bir hastanenin ihalesi nasıl olur da yapılamaz, tamamlanamaz?” diye soran Toker’in yazısının bir kısmı şöyle:

“Kayıtlara bakılırsa buna niyet edilmiş. Ama sorun şu ki sadece niyet edilmiş! Ağırdan almakta, ihmal etmekte, sürüncemede bırakmakta beis görülmemiş. Nasılsa söz konusu olan kamu sorumluluğu, nasılsa zamana yayılır, nasılsa soruşturma izni verilmez, ama en önemlisi, nasılsa bu Kamu Özel İşbirliği modeliyle yaptırılan bir şehir hastanesi değil, milletlerlerarası tahkim ve alacaklarının peşine düşecek bankalar, finans kuruluşları söz konusu değil.

(…)Bol bol cekli caklı demeçler okuyoruz ama depreme dayanıklı olmadığı tescillenmiş bir hastanenin faal olmasının ne anlama geldiğini anlama bunun sorumluluğunu üstlenme yok. Biliyor musunuz, İskenderun Devlet Hastanesi için depreme dayanıklı değildir raporunun verilmesinden bu yana Sağlık Bakanlığı onlarca hastane ihalesi yaptı.

Son beş yıl içinde toplam yaklaşık 21 bin yataklı 14 şehir hastanesini hizmete açtı. Bunların yatırım tutarı 8 milyar doların üzerinde.” (KAYNAK)