'Depremde şimdiye kadar 6100 Suriyeli sığınmacı hayatını kaybetti'

Türkiye'deki Suriyelilerin önde gelen isimlerinden Taha El Gazi, depremden zarar gören Suriyelilerin durumlarını değerlendirdi, hayatını kaybedenlerin mezar bulmakta bile zorluk çektiklerini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Depremin etkili olduğu 10 il aynı zamanda Suriyelilerin en yoğun yaşadığı bölge. Enkaz altında kalan, dil bilmediği için yardım isteyemeyen, sosyal medyayı kullanamayan, mezarlıklarda yer bulamayan Suriyelilerin depremde bile öteki olmaktan kurtulamadığını ifade eden Karar yazarı Yıldıray Oğur, deprem bölgesindeki Suriyelilerin yaşadığı zorlukları Türkiye'deki Suriyelilerin etkili isimlerinden Taha El Gazi ile konuştu. El Gazi, depremde şu ana kadar 6100 Suriyeli sığınmacının hayatını kaybettiğini belirtti. 

Yıldıray Oğur'un yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Depremin vurduğu iller Türkiye’nin en kalabalık Suriyeli nüfusunun yaşadığı illeri.

Antakya, Maraş, Urfa, Antep, Nurdağı, İslahiye, Kırıkhan, Samandağ’ında binlerce Suriyeli hayatını kaybetti ya da hala enkaz altında.

Özellikle Antakya, Nurdağı ve Islahiye’de çöken eski mahallelerde Suriyeliler yoğun olarak yaşıyordu.

Örneğin Antakya’nın yerle bir olan Emek Mahallesi’nin Salıpazarı Caddesi’nin yüzde 70’i Suriyeliydi.

Peki Türkiye’de şu ana kadar kaç Suriyeli mülteci depremde hayatını kaybetti.

Dün Türkiye’de Suriyelilerin etkili isimlerinden Taha El Gazi’yle konuştum. Taha El Gazi ikinci kez deprem bölgesindeki illeri dolaşıyordu.

Onun Suriyelilerin kurduğu sivil toplum örgütlerinden topladığı bilgilere göre şu ana kadar enkaz altından çıkarılan ve defnedilen Türkiye’deki Suriyeli sayısı 6100’ü geçti.

Türkiye'de deprem sonucu hayatını kaybeden ve Türkiye’de defnedilen Suriyeli sığınmacıların sayısı 3800 civarı.

Türkiye'de hayatını kaybeden ve Hatay Sınır kapısından çıkarılarak Suriye’de toprağa verilen Suriyeli sığınmacıların sayısı 1392

Türkiye'de hayatını kaybeden ve Kilis Sınır kapısından çıkarılarak Suriye’de toprağa verilen Suriyeli sığınmacıların sayısı 914

Suriye'nin kuzeyinde ve İdlib bölgesinde depremden hayatını kaybedenlerin sayısı ise dün 5894’e ulaşmıştı.

Bu rakamlar her dakika artıyor. Enkaz altında hala çok sayıda cenaze var.

Yani Türkiye’de depremde hayatını kaybedenlerin beşte biri Suriyeli.

Ama hala depremin yükünü bu insanların üzerine yıkmak için hiçbir fırsatı kaçırmayanlar, onları yağmacı ilan edenler için bu insanlar her zaman rakamdan ibaretti.

Ama komşularını kurtarmak için seferber olan, her yardım işine el atan, kimseden bir şey isteyemeyen, şikayet edemeyen Suriyelileri bari bu zor günlerde rahat bırakın." (HABER MERKEZİ)