Deprem riski bitti eğitim riski başladı: Yıkılan okul öylece bırakıldı

Keşan’da depremde dayanaklı olmadığı için 2022 yılında boşaltılan iki okulun öğrencileri, bu yıl da başka okullarda ikili eğitimle eğitim-öğretimlerini sürdürmeye devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

KEŞAN - Edirne’nin Keşan ilçesinde depreme dayanıklı olmaması nedeniyle, 2022 yılında boşaltılan 2 okulun yerine yenilerinin yapılmaması eğitim-öğretimde sıkıntıların yaşanmasına neden olacak. 2 okulun yaklaşık 1200 öğrencisi bu yıl da, başka okullarda ikili eğitimle eğitim-öğretimlerini sürdürmeye devam edecek.

Keşan’da Anafartalar İlkokulu’nun 400 öğrencisi, Raşit Efendi İlkokulu’nda; binası yıkılan İnönü İlkokulu’nun 800 öğrencisi ise, Atatürk Ortaokulu’nda eğitimlerini sürdürecek. İkili eğitim nedeniyle, okullarda devamsızlıkların arttığı ve başarının düştüğü iddia ediliyor. Boşaltılan 2 okuldan biri yıkılırken, diğeri ise, halen yıkılmayı bekliyor. Depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle, boşaltılan okulların ne zaman yapılacağı ve öğrencilere ne zaman hizmet vereceği merak ediliyor.

Depreme dayanıklı olmaması nedeniyle, boşaltılan Anafartalar İlkokulu

'TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KONULMADI' 

Depreme dayanaksız olduğu için yıkılan ve boşaltılan okulların durumu hakkında konuşan Eğitim Sen Keşan Temsilcilik Başkanı Vedat Bulut, okulların yeniden yapımı konusunda herhangi bir faaliyetin olmadığını söyledi.

Bulut, 'Yeni bir okulun maliyeti ne kadar?' diyerek, tepkisini dile getirerek, şunları söyledi: 'Geçen yıl, iki okulumuzun yapımına 5 milyon TL ödenek ayrılmış olsaydı, bugün faaliyete geçebilirdi. 1 yıllık bir zaman geçti ama taş üstüne taş konulmadı. Okulların ne zaman yapılacağı da, belirsizliğini koruyor. Okul idarecilerinin, öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin sıkıntıları çok büyük. Otoyollara, köprülere bir sürü harcamalar yapılıyor ama iki okulun inşaatına bir türlü başlanamıyor. Sıkıntıların çözüme kavuşması amacıyla, okulların inşaatının derhal başlatılması gerekiyor.”

Eğitim Sen Keşan Temsilcilik Başkanı Vedat Bulut

 

'İKİLİ EĞİTİMDE, ÖĞRENCİLERİN DEVAMSIZLIKLARI ARTIYOR'

Keşan’da ikili eğitimin yapılmasını utanç olarak yorumlayan Vedat Bulut, “İkili eğitim olması nedeniyle, öğrencilerde verim ve başarı oranları düşüyor. Öğrencilerimiz, okula gitmek için sabah saat 06.00-06.30 saatleri arasında kalkıp, hazırlanıyor ve karanlıkta evlerinden çıkıyorlardı. Kış saatine geçilmediği için öğrencilerin ilk iki dersi karanlıkta işleniyordu. Öğleden sonra okula giden öğrencilerimiz de akşam karanlığında evlerine dönüyordu. Bu yılda değişen bir şey yok. İkili eğitim nedeniyle, öğrencilerin devamsızlıkları artıyor. Öğrenciler, okuldan soğuyor. Öğretmenler arasında iş barışı bozuluyor” dedi. Bulut, eğitim-öğretimde geriye gidildiğini ve ikili eğitime derhal son verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

'ÖĞRENCİNİN KAHVALTI YAPMA ŞANSI DAHİ OLMUYOR'

Anafartalar İlkokulu öğrenci velisi Yusuf Çapraz, geçen yıl, okulun depreme dayanaklı olmaması ve boşaltılması yönünde rapor gönderilmesiyle birlikte öğrencilerin başka okula taşınma telaşının ve ikili eğitime geçişin başladığını söyledi. Çapraz, öğrencilerin ikili eğitime geçişiyle birlikte eğitim-öğretimde sıkıntıların yaşanmaya başladığını ve özellikle kış mevsiminde mağduriyetlerin arttığını kaydetti.
Yusuf Çapraz, “Öğrenciler, sabah saat 06.30’da kalkıp, okul için hazırlık yapmaya çalışıyor. Birçok öğrencinin kahvaltı yapma şansı dahi olmuyor. Okulda, teneffüsler 10 dakika ve öğrenci bu süre içerisinde karnını doyurma şansı da olmuyor. Geçen yıl beslenme konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmıştı ve bu yılda aynı sıkıntılar yaşanmaya devam edecek” dedi.

Yusuf Çapraz

Çapraz, okulun boşaltıldığını ama daha yıkım işinin yapılmadığını ifade ederek, “Okulun yeniden yapım ihalesinin ne zaman olacağı konusunda bilgilendirme yapılmıyor. Biz, öğrencilerimizin okullarına biran önce kavuşmasını istiyoruz. Hem öğretmenlerimiz hem de öğrencelerimiz mağdur durumda” şeklinde konuştu.

'TEK İSTEĞİMİZ OKULUMUZUN BİR AN ÖNCE YAPILMASIDIR'

İnönü İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanı Tuncay Çelik, okullarının 1965 yıllarında yapıldığını ve depreme dayanıklı olmaması nedeniyle yıkılmasının doğal olduğunu ancak, geçen 1 yıllık zaman içerisinde yeni bir okulun inşaatına başlanamadığını söyledi.
Okulun yıkılmasıyla birlikte, öğrencilerin Atatürk Ortaokulu’nda eğitimlerine devam ettiğini anlatan Çelik, öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle, ikili eğitime geçilmek zorunda kalındığını ve bu durumun öğrenciler açısından sıkıntı yarattığını dile getirdi. Özellikle kış mevsiminde ikili eğitim nedeniyle, devamsızlıkların yaşandığını ifade eden Tuncay Çelik, eğitimde sıkıntının yaşanmaması için okullarının bir an önce yapılmasını istediklerini kaydetti. Çelik, okulun yapılmasıyla birlikte ikili eğitimin sona ereceğini ve öğrenciler arasında devam-devamsızlık sorununun ortadan kalkacağını belirterek, “Bizim tek isteğimiz okulumuzun bir an önce yapılmasıdır” dedi.

Tuncay Çelik

'ÇOCUKLARIMIZ, KARANLIKTA OKULA GİTMEYE KORKUYOR'

Sabahçı ve öğlenci şeklinde yapılan ikili öğretim nedeniyle bazı öğrenciler çok erken saatte okula gitmek zorunda kalıyorlar. Tek öğretimin olduğu dönemde saat sekiz otuzda başlayan eğitim, öğrenci sayısı artan okulda başlayan ikili öğretim nedeniyle sabahçılar 7.50'de okulda olmak zorunda kalıyorlar.

Öğrenci velisi Nasif Yıldırım bu duruma tepki göstererek şöyle konuşuyor; "Bazı öğrenciler de, okula sabah kahvaltısı yapamadan gitmek zorunda kalıyor. Çocuklarımıza en azından sabah kahvaltısı olarak süt ve bisküvi verilebilir. Aileler maddi imkânsızlıklar nedeniyle, çocuklarının ceplerine harçlık dahi koyamıyor."

Nasıf Yıldırım

Veliler öğleyin başlayan eğitimin ise akşam 18’de bittiğini ve uzak yerlerde oturan öğrencilerin sıkıntı yaşadıklarını savunuyor. Okulları yıkıldığı için evlerinden uzak okumak zorunda kalan öğrenciler için servis konulması gerektiğini de belirtiyorlar.

Etiketler Keşan okul inşaat