Deprem komisyonu uzmanları dinleyecek

İzmir depremi sonrası kurulan Meclis Deprem Araştırma Komisyonu yol haritasını belirledi. Konunun uzmanları komisyon toplantısına davet edilecek, birinci derece deprem bölgelerine ziyaretler gerçekleştirilecek.

İzmir depreminde 116 kişi öldü.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İzmir depreminin ardından TBMM'de 5 siyasi partinin ortak önerisiyle, deprem zararlarının en aza indirilmesi ve alınacak önlemlerin saptanması için kurulan araştırma komisyonu ikinci toplantısını yaptı. 3 ay çalışacak komisyonun süresi 1 ay uzatılabilecek.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu, önerilen görüşlerin uygulanabilirliğini de göz önünde bulundurarak rapor hazırlayacaklarını, bu süreçte ise depreme ilişkin birçok uzmanın komisyona davet edileceğini söyledi. Uncuoğlu’nun bir sonraki hafta için önerdiği isimler ve kurumlar arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) Başkanı Doktor Mehmet Güllüoğlu ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Profesör Doktor Haluk Özener yer aldı. AK Parti ayrıca Türkiye Kızılay Derneği, DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu), ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Profesör Doktor Ali Koçyiğit ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği'nden Profesör Doktor Haluk Sucuoğlu’nun davet edilmesini önerdi.

CHP: BU KOMİSYON TEKNİK DEĞİL VİCDANI BİR KOMİSYON

CHP İzmir Milletvekili Sevda Eren Kılıç, komisyonun teknikten öte vicdani bir komisyon olduğunu ifade ederek, “Sorumluluğumuz çok büyük ve biz de bunun bilincindeyiz. Parti rozetlerimizi kapının arkasında bırakıp, toplantıya hepimiz birer ‘Türkiye Milletvekili’ olarak katılmalıyız” dedi. Komisyon çalışmaları sırasında kimlerin dinleneceğinin de önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, Kandilli Rasathanesi’nden hocalar ile İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası ile Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası başkan veya temsilcilerinin muhakkak dinlenmesi gerektiğini söyledi.

KILIÇ: SAHA TESPİTİ DE YAPMAK GEREKİYOR

Erzincan, Düzce, Elazığ, Kocaeli, Sakarya, İzmir gibi yerlerde saha tespitinin yapılması gerektiğini de belirten Kılıç, "Bakanlık ve ilgili kurumlardan kişileri dinledikten sonra komisyon üyesi milletvekillerinin önerilerini almak daha kıymetli olur. Çünkü konuyla ilgili uzmanlar dinlendikçe belli fikirler şekilleniyor ve komisyon çalışmalarında da aynı noktaya gelebiliyoruz” dedi.

'TÜRKİYE FAY HARİTASININ 10 YILDA BİR YENİLENMESİ GEREK'

CHP Adana Milletvekili Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye fay haritasının 10 yılda bir yenilenmesi çağrısında bulundu. Şevkin, “Yapı üretim süreçleri yeniden tanımlanmalı, etüt ve proje aşamasından başlayarak yapı üretim ve bakım onarımını da kapsayacak şekilde kamusal sorumluluk anlayışı çerçevesinde sivil toplum kuruluşlarının da içinde olduğu bir denetim mekanizması kontrolünde gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.

'DEPREMDEN SONRA ’TOKİ YAPIP DAĞITACAĞIZ’ DEMEKLE OLMUYOR'

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise komisyon raporunun, tozlu raflarda kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, şu öneride bulundu: “Yani deprem olduktan sonra, insanlar öldükten sonra değil de hani ‘Burada TOKİ’yle ev yapacağız, hepsine dağıtacağız bir yıl sonra’ demek yerine deprem olmadan, insanlar ölmeden bu kaynakların ayrılmasını sağlamalıyız. Hepimizin bildiği en somut gerçek, deprem değil, bina öldürüyor.”
CHP aynı zamanda komisyon toplantısına konunun uzmanı meslek odalarının davet edilmesi gerektiğini ifade ederken, deprem uzmanları arasında yer alan Naci Görür ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir’i önerdi.

MHP: DEPREM BİLİM KURULU OLUŞTURULSUN

Depremle ilgili bir bilim kurulunun kurulmasını öneren MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı da, “Türkiye’nin deprem gerçeğini bilen, alanında uzman insanlardan oluşan, aynı zamanda ilgili bakanlıkları yönlendirebilecek ki, aynı Sağlık Bakanlığı’ndaki Bilim Kurulu gibi bir Bilim Kurulu’nun oluşması elbette çok yerinde olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

HDP: CELAL ŞENGÖR, NACİ GÖRÜR, AHMET ERCAN İSİMLERİNİ ÖNERDİK

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, şu ana kadar depreme ilişkin 3 kez araştırma komisyonu kurulduğunu ancak komisyon raporları sonucunda önerilenlerin hayata geçirilmediğini anlattı. Kenanoğlu, komisyonda dinlenmesi için özellikle Kürt illerinde çalışma yapan akademisyenlerin çağrılması için önerilerde bulunulduğunu belirterek, “Biz Van, Diyarbakır, Mardin’de bulunan Mimarlar Odası, Maden Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan temsilciler çağrılmasını önerdik. Ayrıca kamuoyuna mal olmuş Naci Görür, Celal Şengör, Ahmet Ercan, Şener Üşümezsoy’u önerdik” bilgisini verdi.

Deprem Komisyonu gelecek hafta yetkilileri dinlemeye başlayacak.