Deprem bölgesinde tedarik sıkıntısı yaşanıyor: Konteyner çarşılar bir an önce kurulmalı

Depremin yıktığı 11 ilde yaşamlarını sürdüren depremzedeler ihtiyaçlarını temin etmekte güçlük çekiyor. Tedarik sıkıntısının çözülmesi için konteyner çarşıların tamamlanması gerektiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Maraş merkezli iki büyük depremin enkaza çevirdiği 11 ilde yıkımın sancıları sürüyor. Barınma sorununun yaşandığı bölgeden büyük bir göç yaşanırken kalanlar da ihtiyaçlarını temin etmekte sıkıntı çekiyor. Lojistik depolarının yıkıldığı kentlerde ticari malların girişinde sıkıntı yaşanıyor. Çadırlarda ve konteynerlerde kalan depremzedeler alışveriş gerçekleştirecek dükkan bulmakta zorluk çekiyor. Açık olan market, mağaza gibi işletmeler de ticari ve lojistik depolarının yıkılmasından dolayı mal tedarikini sağlayamıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada iş yerlerinin ve marketlerin büyük oranda kapalı olduğu illerde kahvaltılık, çay, şeker, hijyen ve kıyafet ihtiyacı olduğunu dile getirmişti. Bölgede kalanların alışverişlerini gerçekleştirebilmesi için geçici işletmelerin açılması bekleniyor.

'DEPREM BÖLGESİNDE İNSANLAR İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLMELİ'

Bölgede yaşanan tedarik sıkıntısı için konteyner çarşıların kurulması gündeme geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bu çarşıların bölgede kalan insanların ihtiyaçlarının giderilmesi için önemli olduğunu söyledi.

Deprem nedeniyle birçok dükkanın yıkıldığını ve birçok esnafın enkaz altında hayatını kaybettiğini ifade eden Palandöken, insanların ihtiyaçlarını karşılaması için konteyner çarşıların kurulmaya başlandığını belirterek, "En azından insanların alışveriş yapacağı, ihtiyaçlarını karşılayacağı dükkanların açılması gerek. Ayrıca bir iş makinesi bozulduğunda onu yapılması için ustanın dükkanın açık olması lazım, dışardan gelerek süremez. Biz de bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Bir an önce bu çarşılar kurulacak. Bu konuda Avrupa Birliği ile de görüştük. Onlar da yardım için bize katkı sunacak" dedi.

Bendevi Palandöken

PALANDÖKEN: EMEKLİ MAAŞI BAĞLANMALI

Deprem sonrası bölgeden 4 milyona yakın insan başka illere taşınırken bölgede hayatı normale döndürecek tedbirler alınmadan göçün engellenemeyeceğine dikkat çekiliyor. Palandöken, barınma, eğitim ve alışveriş imkanlarının sağlanmasının insanların şehirlerinde kalması için önemli olduğuna vurgu yaptı.

Palandöken, şu sözleri kullandı:

"Orada insanların göçünü engellemek için tedbirler alacağız. Deprem bölgesindeki illerdeki odalarımızdan gelen en büyük talepler enkaz altında kalan vatandaşlarımızın ailelerine bir an önce en az asgari ücretle emekli aylığı bağlanması. Hiç yoksa varisleri açıkta kalmasın. Çocukları okula gidenler var. Bunlara para lazım. Bu ailelerimizin bir an önce yaralarının sarılması lazım. Bu yıl özellikle gıda yardımı yerine nakdi yardım yapılması daha mühim. Ayrıca UNESCO ile çocuklar için yaptığımız bir eğitim programımız var."

ÇİNÇİN: GEÇİCİ ÇARŞILAR KURULMALI

Depremin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen bölgede hala en önemli sorun barınma... Soğuk hava nedeniyle çadırda yaşamın zorluğu ve konteyner kentlerin tamamlanamaması sebebiyle deprem bölgesindeki yurttaşların büyük bölümü bölge dışına çıkmayı tercih ediyor. Antakya Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay'ın nüfusunun 3'te 2'sinin kent dışına çıktığını belirterek bölgede barınma sorununun giderilmeden yaşamın normale dönmesinin zor olduğunu kaydediyor.

"Barınma sorunu varken, okullar kapalıyken insanların kentten göç etmemesi mümkün değil" diyen Çinçin, "Sosyal alanların, çarşıların ve güvenli barınma alanlarının bir an önce devreye sokulması lazım. Bunlar oluşmadan insanlara şehri terketmemesini beklemek olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Bölgede en önemli ihtiyacın suyu elektriği olan barınma mekanları ile tuvalet ve duş olduğunu dile getiren Çinçin, şehirde kalanların ihtiyaçlarını karşılaması için geçici çarşıların devreye sokulması gerektiğine vurgu yaptı.

Hikmet Çinçin

Özellikle gıda marketlerinin açılabilmesinin çok önemli olduğunu belirten Çinçin, şu sözlere yer verdi:

"İnsanlara geçici çarşıların oluşturulması gerekiyor. Yol kenarlarında yemek ihtiyacı için geçici lokantalar açılıyor ama bunlar yeterli değil. Şu anda şehrin farklı noktalarına prefabrik çarşı kuruluyor. İlkinin kuraları çekildi. 50 prefabrik işyeri teslim edilecek. Toplam 2 bin tane yapılacak. Herhalde 1 ay içerisinde hepsi tamamlanır. Küçük sanayi siteleri de yıkık, bunları da ayağa kaldırmak gerekiyor. Bölge için süper teşvik paketi hayata geçirilmeli."