Deprem bölgesinde eğitim: Tadilat var gelirseniz sohbet ederiz

Hatay’da tadilatların devam ettiği okullarda; öğrenci ve velilerde iyi bir eğitim olamayacağı kaygısı var.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY  - Hatay’da öğrenciler yeni eğitim yılına ‘merhaba' dedi. Hatay sokakları aylar sonra ilk kez dün bu kadar kalabalıktı. Bir tarafta hızla enkaz kaldırma çalışmaları sürerken diğer tarafta şehirde okulların açılmasıyla birlikte hayat normalleşti. Saatte bir de olsa otobüsler gelip gitti; kaldırımlarda ve otobüs duraklarında öğrenciler, öğretmenler aylar sonra ‘eskiden’ tanıdık birini görmenin heyecanı ve hüznüyle sohbet etti.

Hatay’ın merkezi ve dereceli okulları Defne’de bulunan Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi ve Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi binaları bu hafta da eğitime açılamadı. Necmi Asfuroğlu depremden beri Hatay Valiliği, Selim Nevzat Şahin de Hatay Emniyeti oldu. Bu iki kurum da okulları boşaltıp, başka binalara taşınınca okullar öğrencilere açılacak. Okulların tadilatları devam ediyor, ne zamana eğitime açılacağı henüz belli değil. Necmi Asfuroğlu Lisesi öğrencileri şu an Nimet Fahri Öksüz Lisesi’nde, Selim Nevzat Şahin Lisesi öğrencileri ise Sevsen Nevzat Şahin Ortaokulu’nda eğitime başladı.

'VELİLER SERVİS ARIYOR'

Hem kendi öğrencileri hem de Necmi Asfuroğlu Lisesi öğrencilerinin eğitim aldığı Nimet Fahri Öksüz Lisesi'nde yoğunluk vardı. Okulda tadilat ya da güçlendirme yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Cemil Şükrü Çolakoğlu İlköğretim Okulu ile Nimet Fahri Öksüz Lisesi arasındaki bölgedeki tek açık kafe; veliler, anaokulu, ilkokul öğrencileri, liseli öğrencilerle doluydu. Birkaç hafta önce Çekmece mahallesinde kendi imkanlarıyla ev yapmaya çalışırken tanıştığımız Gül Zenci ve iki çocuğuyla karşılaştık. Küçük çocuğu sabahçı olan Zenci’nin kızı öğlenci. Servis olmadığı, otobüs az olduğu için birlikte okula gittiler. Kızının dersi başlayana kadar kafede bekleyen Zenci, “Bugün herkesin en önemli sorunu ulaşımdı. Sabahtan beri herkes servisçi arıyor. Birkaç yerden servis numarası aldım, bakacağım. Çok pahalı ama bu eziyet çekilmez, mecbur servise vereceğim” dedi.

SAATTE BİR DOLMUŞ VAR NE YAPACAĞIZ?

Gül Zenci’nin hemen arkasında iki tane lise öğrencisi oturuyordu. İkisi de Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi 10’ncu sınıf öğrencileri Ebru Çolak ve Açelya Çolak'tı. Hem akraba hem de yakın arkadaş olan öğrenciler, okula Harbiye mahallesinden geliyor. İkisi de şehirlerini böyle gördükleri için çok üzgün olduklarını söylüyor. Karışık duygular içinde olduğunu söyleyen Ebru Çolak, “Depremden sonra beş gün arabada kaldık, sonra Ankara’ya gittik. Şimdi buradayız. Okullar açıldı ama hiçbir hazırlık yok. Hala kendi binamızda değiliz, tadilat bitmedi. Ulaşım yok. Depremden önce Harbiye’den buraya beş dakikada bir dolmuş kalkmasına rağmen sabahları çok dolu olduğu için zor binerdik. Şimdi saatte bir dolmuş var. Bugün dersimiz 13.30’da başlıyor saat 11.30 biz buradayız, geç kalmamak için. Kendi binamıza geçince ders 07.30’da başlayacak, saat 6.00’da dolmuş durağında olmamız lazım. Akşam 18.00’de çıkacağız, son otobüs 18.00. Nasıl yetişeceğiz, ne yapacağız bilmiyoruz” diye konuştu.

'İYİ BİR EĞİTİM ALMA UMUDUMUZ YOK'

Hatay’da okullarda forma giymek zorunlu tutuldu. Kimisi çadırda kimisi konteynerde kalan, kimisi şehre yeni gelen öğrencilerin çoğu formasızdı. Kimisi formanın sadece tişörtünü, kimisi de pantolonunu giydi. Üst formasını bulamadığı için tişört giyen Ebru Çolak, forma satın alacak bir yerin dahi olmadığı bir ortamda ilk günden forma giyme zorunluluğu yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Açelya Çolak için de en büyük sorun ulaşım ve iyi bir eğitim alamama kaygısı. Bu yıl iyi bir eğitim olmayacağını düşünen Çolak, “Biz Anadolu lisesiyiz ve puanla girdik. Şimdi bizi başka liselerle birleştirdiler. Puanı iyi olmayan öğrencilerle aynı sınıfta olmak istemiyorum. Daha derse girmedik ama sınıfların çok kalabalık olacağı belli. Yani bir umudum yok” dedi.

'OKULA TAKSİYLE GELDİ'

Saat 12.30-13.00 sıralarında sabahçıların çıkışı ve öğlencilerin derse giriş saati, okul ve çevresinde yoğunluk yaşandı. Dersi biten, durakta sohbet eden iki öğrenci, bugün ders işlenmediğini, sadece deprem üzerine sohbet ettiklerini aktardı.

Öğrencilerden biri Koçören’de oturuyor, okula da servisle geldiğini söyledi. Diğer öğrenci depremden sonra Altınözü ilçesine köye yerleştiklerini, bugün okula taksi ile geldiğini, sonrası günler için servis ayarlaması gerektiğini vurguladı. Hatay’ın sınır ilçelerinde yer alan Altınözü, merkeze araçla 1,5 saat uzaklıkta.

Defne Doğuş Okulları’nın önündeki boş alan eskiden küçük çaplı eylem ve mitinglerin olduğu bir alandı. Bu alanda haftanın iki günü de semt pazarı kurulurdu. Depremden sonra bu alan depremzedelerin yaşam alanı oldu. Nesrin Sarı ve ailesinin de depremde evi ağır hasar alınca çadırlarını bu alana kurdular. Sarı; iki çocuğu, engelli eşi ile birlikte 7 aydır bu alanda yaşıyor. Bir çocuğu 10’uncu sınıf lise öğrencisi olan Nesrin’in bir diğer çocuğu bu yıl üniversite sınavına girdi. Nesrin’in büyük oğlu bu yıl istediği bölüme yerleşemediği için tekrar sınava girecek. 

'TADİLAT BİTENE DEK İSTEYEN GELSİN'

Nesrin’in küçük oğlu Koray, Hüseyin Özbuğday Anadolu Lisesi 10’ncu sınıf öğrencisi. Depremde hasar gören lise şu an tadilatta. Okulun öğrencileri tadilat bitene kadar eski devlet hastanesinin orada bir okula gidecek. Dün oğlu Koray ile okula gittiğini belirten Nesrin Sarı, “Dün oğlum Koray’la ben de okula gittim. Öğretmen, ‘bir hafta tadilat bitene kadar ister gelin ister gelmeyin. Gelirseniz oturur sohbet ederiz’ dedi. Zaten ulaşım zor, bu hafta gitmeyecek oğlum. Nasıl iyi bir eğitim olacak onu da bilemiyorum” diye konuştu.

'MOLOZLARDA ARKADAŞINI ARADI'

Adının Alen olduğunu söyleyen lise öğrencisi okulun ilk gününde molozların arasında arkadaşına ait bir iz arıyordu: “Çok benzerdik birbirimize, iyi anlaşırdık. Depremden hemen sonra arkadaşlarıma ulaşmaya çalıştım. Hepsine bir şekilde ulaştım, hayattalardı, o hariç. Çok zor kabullenmek. Buralar cıvıl cıvıl insan kaynardı, şimdi hiçbir şey yok. Bugün okulun ilk günü, beni ayaklarım buraya getirdi. Belki bir eşyasını, bir fotoğrafını bulabilirim diye.”