Denizli esnafı 'açın gari' diye seslendi

Denizli’de esnaf AVM’ler, fabrikalar, kongreler ve daha birçok alanda kısıtlama olmamasına karşın tüm yükün sadece esnaflara yıkılmasına tepki gösterdi. Dükkanlara 'Ya tam kapanma ya esnafa çözüm, açın gari' yazılı pankartlar asıldı.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Korona virüsü pandemisi nedeniyle iş yapamayan esnaflar durumlarına çözüm bulunması çağrısı yaptı. Denizli esnafı, kredi ve borçlarla hayatta kalmaya çalıştıklarını, ne 1000 liralık yardımların ne de kredilerin çözüm getirdiğini ifade etti. Esnaf dükkanlarına astıkları, “Ya tam kapanma ya esnafa çözüm, açın gari” yazılı pankartlarla iktidara seslendi.

İnternet kafe işleten Kaan Akkaya yazın 3 ay açılıp tekrar kapatıldıklarını söyleyerek kredi ve borçlarla geçindiklerini dile getirdi. Açık oldukları dönemde de borç ödemekle uğraştıklarını belirten Akkaya, “Açılsak bile 1 yıl boyunca kredi ödemekle zamanımızı geçireceğiz. Kira yardımı zaten bize çıkmadı. Kredi ertelenmesi değil de kredilerin alınmaması daha mantıklı. Gelirimiz sıfır, giderimiz aylık ortalama 10 bin lira” dedi.

'KÜÇÜK ESNAF BİTTİ'

Geleceklerinin borçlanmak üzerine kurulduğunu ifade eden Akkaya, “Hükümetten talebimiz eskisi gibi sosyal mesafeye uyularak açılmamız. Fabrikalar, kayak merkezleri çalışıyor, kongreler yapılıyor. Oralarda bulaşmayan virüs bizim işletmede bulaşıyor. Çözümü sadece esnafı kapatarak üretemezsiniz. Esnafın dayanacak gücü kalmadı. Küçük esnaf bitti diyebilirim” diye konuştu.

Tost ve yemek salonu işleten Aysel Menteş de paket servis ile sadece zincir restoranların iş yaptığını, küçük işletmelerin zor durumda olduğunu söyleyerek, “Bizim gibi işletmelerin motoru yok, neyle götüreceğiz. Ancak yakın çevremize servis verebiliyoruz” dedi.

'VERGİ BORÇLARI SİLİNSİN'

“Dükkan sahibi açık olduğumuzu iş yaptığımızı sanıyor. Dükkan açık ama iş yapmıyoruz. Kira, vergi borçları birikiyor. Akşama kadar ekmek parasını ancak çıkarıyoruz. Sadece yaşayacak kadar kazanıyoruz. Ödemelerin hiçbirini yapamıyoruz. Aylık giderimiz 10 bin liraya yakın. Artık ben bize garezleri olduğunu düşünmeye başladım. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Esnaf ülkenin omurgası. Sadece 1000 lira yardım aldık. Kira desteği alamadık. Krediler de ötelenmedi. 1 yıllık kapanma 3 yılda telafi edilemeyecek” diyen Menteş, bir yıllık biriken vergi borçlarının silinmesini istedi.

 
 
Etiketler denizli esnaf korona