Dendias'tan Filistin görüşmeleri: 'Ankara'ya karşılık Atina devreye girdi'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, İsrailli meslektaşı Gabi Ashkenazi'yle bir araya geldi. Dendias, daha sonra Filistin Yönetimi yetkilileriyle görüşecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın sürpriz İsrail, Filistin ve Ürdün ziyaretleri başladı. Dendias, İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki gerilimin tırmanışa geçtiği bir süreçte, bu bölgelere ziyaret gerçekleştiren ilk Avrupalı yetkili oldu. 

Kiryakos Miçotakis hükümetine yakın kaynaklar, Gazze Şeridi konusunda Ankara’nın tek başına inisiyatif almaması için Yunanistan’ın devreye girdiğini ileri sürdü. Yunan diplomasisinin, Türkiye’nin aksine bölgede 'tüm aktörlerle diyalog içerisindeki taraf olduğu' mesajını vermeye çalıştığı belirtildi.

Dendias, İsrailli meslektaşı Gabi Ashkenazi'yle bir araya geldi. Bunun öncesinde Dendias'ın Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Üçüncü Theophilos ile de görüştüğü belirtildi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na göre söz konusu görüşmede, İsrail ile Hamas arasındaki gerilim sürerken Kudüs’teki 'kutsal mekanların güvenliğinin garanti altına alınması' konuşuldu. Dendias, daha sonra işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye ile bir görüşme gerçekleştirecek.

AB'NİN FİLİSTİN TOPLANTISINA KATILACAK

Yunanistan Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği’nin (AB) Filistin ile ilgili bugün video konferans yoluyla düzenlenecek olağanüstü toplantısına da katılacak. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in çağrısı üzerine yapılacak olan toplantı, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenecek. 

ÜRDÜN VE MISIR TEMASLARI

Dendias, İsrailli ile Filistinliler arasında gerilimi konuşmak için önümüzdeki saatlerde, Ürdün’e geçecek. Ürdünlü mevkidaşıyla görülmesinin ardından Dendias'ın Mısır Dışişleri Bakanı ile de Kahire’de bir araya gelmesi bekleniyor.

 

MİÇOTAKİS GÖRÜŞMESİ

Dendias, ziyaretleri öncesi Atina'da Başbakan Kiryakos Miçotakis'le özel bir görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca, ABD’nin Atina Büyükelçisi ile de telefonda konuştuğu aktarıldı. Atina'daki son temasların ardından, Miçotakis hükümetine yakın kaynaklar Dendias'ın Orta Doğu'da AB adına 'öncü bir rol üstlendiği' mesajını verdi.