Demokrat Senatör Chris van Hollen: Biden Türkiye'ye Trump'tan daha sert davranacaktır

ABD'de Demokrat Parti içinde Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını en ateşli şekilde savunan isimlerden Senatör Chris van Hollen, Joe Biden'ın Ankara'ya karşı sert bir tavır almasını beklediğini söyledi. Yunan basınına konuşan van Hollen, ABD'nin 'Türkiye'de hukukun üstünlüğü, demokratik kurallar ve basın özgürlüğü ilkelerinin tesisine yeniden odaklanacağını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin S-400 krizi nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulamasını savunmasıyla tanınan Demokrat Senatör Chris van Hollen, Joe Biden yönetiminin Donald Trump dönemindeki 'kaotik ve güvenilmez' dış politikaya son verip hukukun üstünlüğü, insan hakları ve basın özgürlüğü gibi ilkelere öncelik vermesinin beklendiğini söyledi. Yunan basınına konuşan van Hollen, bu konuda Türkiye'yi örnek gösterdi.

Demokrat Senatör, Kathimerini gazetesine demecinde "Yunanistan ve diğer Avrupalı müttefiklerimiz, Biden yönetiminin son dört yılda deneyimledikleri kaotik ve güvenilmez dış politikaya son vermesini bekleyebilirler. İlk önceliklerden biri, Avrupa'daki demokratik müttefiklerimizle Trump yönetiminde tarihi biçimde dibe vuran ilişkilerin onarılması ve Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otoriter yönetiminde saldırı altında bulunan hukukun üstünlüğü, demokratik normlar ve basın özgürlüğü ilkelerinin tesisine yeniden odaklanmak olacaktır" dedi. 

Türkiye'nin son dört yılda 'sadık bir NATO müttefiki olarak davranmakta giderek daha başarısız olduğunu' savunan ABD'li Senatör, "Rotasını değiştirmezse sadık bir NATO müttefiki muamelesi göremez" dedi. Van Hollen, "Kongre, NATO'nun güvenliğini tehdit eden Rus yapımı S-400 savunma sistemini aldığı ve artık aktive ettiği için yasalar uyarınca Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını talep etmeye devam edecek. Buna ilaveten Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Suriye'nin kuzeyinde ve diğer yerlerde uluslararası hukuku tekrar tekrar ihlal etmesi, Maraş'la ilgili BM kararlarını ihlali ve iç siyasi muhaliflerine ve basına karşı ciddi insan hakları ihlalleri, demokratik bir müttefikin yönetilme tarzıyla tutarsızdır" diye konuştu.

Van Hollen sözlerini "Türkiye'ye eylemlerinin hesabını sormak için yeni gelen Biden yönetimiyle çalışmayı dört gözle bekliyorum" diye tamamladı. (Sputnik, DIŞ HABERLER)