Demokrat Partili Ocasio-Cortez'in 'zenginleri vergilendirin' elbisesinden vergi borcu çıktı

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Ocasio-Cortez bir moda gecesinde 'zenginleri vergilendirin' yazılı bir elbise giymişti. Ancak tasarımcının 'vergi borçlusu' olduğu ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez'in geçtiğimiz hafta düzenlenen bir moda gecesinde giydiği 'zenginleri vergilendirin' yazılı elbisenin tasarımcısının 'vergi borcu olduğu' ve 'çalışanlarının maaşlarını ödemediği' ortaya çıktı. Ocasio-Cortez'in elbisesi çeşitli kesimler tarafından eleştirilmişti.

OCASIO-CORTEZ FARKLI TANITMIŞTI

Moda dünyasının en büyük organizasyonlarından Met Gala'ya katılan ABD'li temsilcinin giydiği elbise gecenin en çok konuşulan pozlarından olmuştu. Sol kanattan yapılan eleştirilerde Ocasio-Cortez'in geceye katılmasıyla verdiği mesajın çelişkisi henüz hâlâ gündemdeyken tartışmaya bir yeni bilgi eklendi: New York Post gazetesi elbisenin tasarımcısı Aurora James'in 'vergi borçlarının olduğunu, iş yerinin kirasını ve çalışanlarının maaşlarını da ödemediğini' yazdı. 

Demokrat Partili, katıldığı etkinlikte gazetecilere elbisesini tanıtırken 'tasarımı sırasında James ile birlikte Met Gala'da işçi sınıfından gelen kadınlar olmanın ne anlama geldiğini konuştuklarını ve bu kurumlara meydan okumak gerektiğini düşündüklerini' söylemişti. Üstelik Ocasio-Cortez 'James'in mülteci bir kadın olarak yaptığı çalışmadan gurur duyduğunu' belirtirken tasarımcısının 'mütevazı bir hayat hikayesi olduğunu' iddia etmişti.

ÇALIŞANLARIN MAAŞINI ÖNDEMEMİŞ

New York Times'ın manşetine taşıdığı haberde ise James'in şirketi hakkında 'eyalet ve federal vergilerini ödemediği' belirtildi ve toplam borcun 130 bin dolar civarında olduğu yazdı. Buna ek olarak söz konusu şirket çalışanlarının toplam 14 bin 798 dolar alacaklı olduğu ve bu nedenle New York eyaletinde üç ayrı vergi çıkarıldığı aktarıldı. ABD Vergi ve Finans Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre bahsi geçen emirlerin 2018 ve 2019 yıllarına ait olduğu göze çarparken 2015 yılından bu yana toplam 15 ayrı vergi emrinin gönderildiği vurgulandı. Üstelik James’in 103 bin 220 dolarlık maaş ödeme borcu dolayısıyla ABD Gelirler İdaresi’nin (IRS) toplam altı defa haciz kararı aldırdığı dile getirildi.

Bir diğer borcunsa emlak vergisi olması James hakkındaki iddiaları kabarttı. Öyle ki Kaliforniya eyaletinin en zengin yerleşimlerinden Hollywood Hills'ten 1.6 milyon dolara ev satın alan James'in emlak vergisini de ödemediği bildirildi. Buna karşın James, ABD başkanlık seçimlerinde yarışan Demokrat Parti'li aday Hillary Clinton'un seçim kampanyasına 2 bin 700 dolar bağış yaptığı söylendi.

FARKLI CEPHELERDEN ELEŞTİRİLER 

Öte yandan Ocasio-Cortez'in elbisesi günlerdir farklı görüşlerin hedefi oldu. Ülkenin Nicole Malliotakis gibi Cumhuriyetçi isimleri yaşananları 'demokratların ve sosyalistlerin iki yüzlülüğü' olarak yorumladı. Ocasio-Cortez hakkında sık sık partisinin 'sol kanadında yer aldığı' dile getiriliyordu. Buna karşın ABD'li Temsilcinin hareketi, ülkedeki sosyalistlerin de tepkisine neden oldu. Başta bir temsilci olarak sadece seçkinlerin davetli olduğu bir etkinlikte yaptığı 'eylemin' çelişkili olduğu vurgulandı. Öte yandan 'zenginleri vergilendirin' sloganı da 'sermayenin makul bir şekilde sömürmesini' anlamına geldiği ve Ocasio-Cortez'in 'anti-kapitalist hareketin içini oyduğu' iddia edildi. (DIŞ HABERLER)