DEM Partili Varli: Hüda Kaya siyasi rehine olarak mı tutuklu?

Eski HDP Milletvekili Hüda Kaya'nın tutukluluğuyla ilgili önerge veren DEM Partili Gülderen Varli, "Kaçma şüphesi olmamasına rağmen Hüda Kaya neden ifadesi alınmadan tutuklanmıştır?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, 1 Kasım 2023’ten beri tutuklu bulunan 27. Dönem İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Varli, önergesinde şu soruları sordu:

- Avukatının aktardığı bilgilere göre kaçma şüphesi olmamasına rağmen Hüda Kaya neden ifadesi alınmadan tutuklanmıştır? Tutuklanmasının gerekçesi nedir?- - Hüda Kaya iddia edildiği gibi siyasi rehine olarak mı tutuklu bulunmaktadır?
- Kaya’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na defalarca kez ifade vermek için hazır olduğunu belirtmesine rağmen “kaçma şüphesi” gerekçe gösterilerek tutuklanmasının gerekçesi nedir?
- Kaçma şüphesine ilişkin bakanlığınızın elde ettiği bulgular nelerdir? Kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?
- Hüda Kaya’nın tutkulu bulunmasının gerekçesi hak, hukuk ve adalet savunuculuğu yapması mıdır?
- İkametinde olan ve telefonları açık olan biri hakkında kaçaklık kararı hangi nedenle ve nasıl verilmiştir? Bunun gerekçeleri nelerdir?
- Hakkında kaçaklık kararı olan biri savcılığa defalarca ben buradayım, ifade vermek istiyorum demesine rağmen ifadesi neden alınmamıştır? İfadesi alınmadığı gibi kaçaklık kararı neden kaldırılmamıştır?
- İddia edildiği gibi kararın kaldırılmaması ve yurtdışına gideceği tarih önceden belli olan Hüda Kaya’ya komplo mu kuruldu? Bu iddiaya ilişkin bakanlığınızın bir açıklaması olacak mı?