DEM Partili Sayyiğit, Menemen Cezaevi'nde görüşlerde yaşanan hak ihlallerini Bakan Tunç'a sordu

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, İzmir Menemen T Tipi Cezaevinde açık görüşlere gardiyanların müdahalesiyle ilgili soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, İzmir Menemen T Tipi Cezaevinde aile açık görüşlerinin gardiyanların müdahalesiyle yarıda kesildiği ve ailelerin dışarı çıkarıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "İzmir Menemen T Tipi Cezaevinde aile açık görüşlerin gardiyanların müdahalesinden dolayı yarıda kesilmesi hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır? Ailelerin açık görüş hakkına yönelik müdahalede bulunanlar hakkında herhangi bir idari inceleme başlatılacak mıdır?" diye sordu.

Sayyiğit'in Meclis'e verdiği soru önergesi şöyle:

"Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri sıklıkla kamuoyuna yansımaktadır. Tutuklu/hükümlülere yönelik hak ihlallerinin yanında aileler de açık ve kapalı görüşlerde hak ihlallerine maruz bırakılmaktadır. Özellikle mahpusların ailelerinden çok uzak kentlerde bulunması ciddi bir sorun olarak devam etmektedir. Bunun yanında bazı cezaevlerinde ailelerin açık görüş ziyaretlerinde de sorun yaşadığı basına yansımıştır. İzmir Menemen T Tipi Cezaevinde de gardiyanların keyfi tutumları nedeniyle aile açık görüşlerinde sorun yaşanmaktadır. Çünkü 13 Aralık 2023 tarihinde tutsakların aileleriyle yaptığı açık görüş, gardiyanların keyfi müdahaleleriyle kesilirken aynı durum 10 Ocak 2024 tarihinde de tekrar etmiştir. Açık görüş sırasında gardiyanların önce ‘sarılmak yasak’ dediği, sonra ‘yan yana oturmayın’ uyarısında bulunduğu, son olarak ise ‘yan tarafa bakmayın’ diyerek aile açık görüşüne müdahale ettiği tutsak ailelerin ifadelerinde yer almıştır. Bunun üzerine çıkan tartışmada açık görüşün yarıda kesildiği ve 7 tutsağın görüşçüsüne 10 ay süreyle görüş yasağı verildiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1- İzmir Menemen T Tipi Cezaevinde aile açık görüşlerin gardiyanların müdahalesinden dolayı yarıda kesilmesi hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

2- İzmir Menemen T Tipi Cezaevinde aile açık görüşlerinde neden sıklıkla sorun yaşanmaktadır? Cezaevi personeli neden açık görüş ziyaretinde ailelere kapalı görüş muamelesi yapmaktadır?

3- İzmir Menemen T Tipi Cezaevinde aile açık görüşünde “sarılma, yan yana oturma, etrafına bakma” gibi fiiller yasak mıdır? Bunun hukuki dayanağı nedir?

4- İzmir Menemen T Tipi Cezaevinde ailelerin ve tutsakların açık görüş hakkını ortadan kaldıran müdahalelere karşı herhangi bir tedbir alınacak mıdır?

5- İzmir Menemen T Tipi Cezaevinde ailelerin açık görüş hakkına yönelik müdahalede bulunanlar hakkında herhangi bir idari inceleme başlatılacak mıdır?"