DEM Partili Hülakü, Bingöl'de faaliyet gösteren kum ocaklarının verdiği zararı sordu

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü Bingöl’deki kum ocaklarının çevreye verdiği tahribatı Meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu ifadeler kullanıldı:

"Kum ocakları işletmelerinin faaliyetlerinden dolayı, yerel bitki örtüsü ciddi anlamda tahribata uğramakta ve bu durum, birçok canlının ve bitki türünün yaşam alanlarının kaybına yol açarak yerel ekosistemi bozmaktadır. Yerel ekosistemin bozulmasından en çok etkilenen bir başka grup ise endemik türlerdir. Endemik türlerin yok olması, biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz bir etki yaratmakta ve ekosistemi dengede tutan işlevleri sekteye uğratmaktadır. Kum ocaklarının faaliyetleri sırasında kullanılan kimyasallar, su kaynaklarını kirlettiği için sucul yaşam olumsuz etkilenmektedir. Kum ocaklarının neden olduğu doğal tahribatın bedelini, doğada bulunan canlı cansız tüm varlıklar ödemek zorunda bırakılmaktadır.

Bingöl'de de özellikle Murat Nehri çevresinde birçok kum ocağı faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösteren kum ocakları nedeniyle yeraltı suları ve yüzeysel suların miktarı azalıp kalitesi düşmektedir. Verimli tarım alanları zarar görmekte veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Murat Nehri çevresinde bulunan yerleşim yerleri ve ulaşım ağları da kum ocaklarının verdiği zarar ve tahribattan etkilenmektedir. Kum ocaklarının faaliyetleri nedeniyle nehrin akış yönünün değişmesi, nehrin doğal seyrini bozmaktadır. Bu bağlamda;

Bingöl'de faaliyet gösteren kum ocaklarının tarımsal alanlara verdiği zararın boyutu nedir?

Kum ocağı faaliyetleri nedeniyle zarar gören mera alanlarının tespitine ilişkin bir çalışma var mıdır?

Nehir ve dere yataklarına, kum ocağı işletmelerinin kurulmasını engellemek üzere Bakanlığınızca bir çalışma yürütülmekte midir?

Kum ocağı faaliyetlerinin, Murat Nehri'nde neden olduğu su kirliliğine ilişkin bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonuçları nelerdir?"