DEM Partili Dindar: 'Kontrol noktaları toplumu olumsuz etkiliyor'

DEM Parti Milletvekili Mahmut Dindar, Ali Yerlikaya ve Yılmaz Tunç'a Van-Bitlis arasındaki kontrol noktalarına ilişkin 7 sorudan oluşan bir önerge verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Mahmut Dindar, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya Van'dan Bitlis'in Tatvan ilçesine geçişteki kontrol noktalarıyla ilgili sorular yöneltti. 

Dindar, kontrol noktalarının toplum psikolojisini olumsuz etkilediği ve büyük bir zaman kaybına yol açmasına rağmen bölgede insan/mülteci, silah ve uyuşturucu geçişinin devam ettiğine dikkat çekti. 

Geçişlerin birçok uluslararası geçişten daha sıkı tutulduğunu ve halkın konuyla ilgili şikayetlerinin kendilerine sık sık ulaştığını belirten Dindar, kontrollerin keyfi olarak gerçekleştiğini vurguladı. 

Konu hakkında hem Adalet hem de İçişleri Bakanlıklarının keyfiyeti önleme, denetimi amacına uygun hale getirme sorumluluğu olduğunun altını çizen Dindar, Yılmaz Tunç ve Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

1 - Türkiye’de yol kontrollerinin sıklığı hangi mevzuata göre belirlenmektedir? Söz konusu mevzuat ülkenin her tarafında geçerli midir? İller ve bölgeler arası uygulama farklılıklarının mevzuat dışı gerekçeleri nelerdir?

2 - Hakkari-Diyarbakır illeri arasında yaklaşık 8 saat süren karayolunda bazen 10 defaya varan arama ve kontrollerin yapıldığı iddiası doğru mudur?  

3 - Yapılan yol kontrollerinin sıklığına rağmen özellikle insan kaçakçılığı ve uyuşturucu madde ticaretinin önlenmemesinin nedenleri nelerdir?

4 - Yol kontrollerini yapan kamu görevlilerine Anayasa’nın ilgili maddelerinde düzenlenen “Kişi Dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı” “Kişi Hürriyeti ve Güvenliği” “Seyahat Hürriyeti” “Suç ve cezalara ilişkin esaslar” başta olmak üzere temel hak hürriyetlerin korunması eğitimi verilmiş midir?

5 - Yol kontrollerinde kadın personel görevlendirilmekte midir? Kadın yurttaşların üst aramalarında ve eşya kontrollerinde erkek personellerin kullanıldığı iddiası hakkında bir inceleme başlatacak mısınız?

6 - Geçen hafta Şemdinli’de kamuoyuna yansıyan görüntülere dair bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma mevcut mudur?

7 - Sık ve gereksiz kontrollerin suçluluk psikolojisini yaygınlaştırdığını ve toplumsal güveni zedelediğine ilişkin çalışma başlatacak mısınız? Bu şekildeki yol kontrollerinin toplum psikolojisine etkileri dair bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur?