DEM Parti'li Ayten Kordu çölyak hastaları için düzenleme yapılmasını istedi

DEM Parti'li Ayten Kordu, yurt, kantin ve cezaevleri gibi yerlerde yemek menülerinde çölyak ve benzeri hastalıkların dikkate alınarak düzenleme yapılmasını istedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de 166 bin tanı konan çölyak hastası olduğunu belirten DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, öğrenci yurtlarında, yatılı okulların yemek menülerinde, okul kantinlerinde, cezaevlerinin yemek menülerinde çölyak gibi genetik olduğu kabul edilen hastalıkların yeterince dikkate alınmadığını belirterek, "Çölyak ve benzeri hastalıkların dikkate alınarak ve sağlık bir yemeğe ulaşmanın temel bir hak olarak kabul edilerek düzenlenmelerin yapılması gerekmektedir" dedi.

 Ayten Kordu, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de Çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olup 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmekte iken ancak yüzde 10’nuna tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemlerinden elde edilen verilere göre Türkiye’de tanı konan çölyak hastalığı sayıları 2023 Kasım ayı sonu itibari ile 166.614 olarak belirtilmiştir. Örneğin sağlık bakanlığı 2022 verilerine göre Dersim’de 79 çölyak hastası olduğu belirtilmekle birlikte bu çok daha yüksek olduğu herkesçe bilinmektedir. Dolayısıyla toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır.

Türkiye’de öğrenci yurtlarında, yatılı okulların yemek menülerinde, okulların kantinlerinde, cezaevlerinin yemek menülerinde çölyak gibi genetik olduğu kabul edilen hastalıkların yeterince dikkate alınmaması söz konusu hastaların yaşamını çok daha zorlaştırmaktadır. Bu nedenle öncelikle bu alanlardan başlayarak yaşamın bütün alanlarında çölyak ve benzeri hastalıkların dikkate alınarak ve sağlık bir yemeğe ulaşmanın temel bir hak olarak kabul edilerek düzenlenmelerin yapılması gerekmektedir."

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, önergesinde şu soruları yöneltti:

“Çölyak hastalarının glutensiz gıdaya erişimi hakkı için bir çalışmanız var mıdır?

Cezaevlerinde, öğrenci yurtlarında ve okul kantinleri gibi glutensiz tercihinin sınırlı olduğu alanlarda çölyak hastalarının glutensiz gıdaya ulaşmaları konusunda bir yaptırım veya uygulamanız var mı?

Çölyak hastalarına aylık 375 (yetişkin) ve 275 (çocuk) ödenen desteğin artırılmasına ilişkin bir çalışmanız var mıdır?

Bakanlığınızca çölyak hastaların takibi düzenli olarak yapılmakta mıdır? Çölyak hastaların takibi yapılıyorsa hangi yöntemlerle yapılmaktadır?”