'Davutoğlu’dan Erdoğan’a: Operasyon önceden söylenmez'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, gazeteci Murat Yetkin'in sorularını yanıtladı. İktidarı Garê operasyonu konusunda eleştiren Davutoğlu, yeni anayasa, AK Parti kongreleri ve Türkiye-ABD ilişkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

(Foto: Salih Köprülü/GP)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'taki köşesinde Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı mülakata yer verdi. Yetkin'in, Garê'de Türk askerlerinin öldürülmesi olayı üzerine sorusuna Davutoğlu "iki operasyon türünün karıştırıldığını" söyledi ve "Kurtarma operasyonları önceden söylenmez" dedi.

Bir dönem Dışişleri Bakanlığı da yapan Davutoğlu Türkiye-ABD ilişkilerinin bu dönemde çok kırılgan olduğu ifade etti ve "Ters bir retorikle her an daha da kötüleşebilir. Erdoğan’ın 13 şehit olayıyla ilgili olarak doğrudan Biden’ı hedef alması, Biden’ı kendisini aramaya zorlamak içindi. Zaten aradan bu kadar süre geçtikten sonra hâlâ aramamış olması ilişkilerin ne kadar kırılgan hale geldiğinin bir diğer göstergesi" diye konuştu. 

AK Parti'nin salgına rağmen kongreler yapmasını eleştiren Davutoğlu, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili olarak da "Statükoya esir olanlar reform yapamaz" mesajını verdi. “Erdoğan statükoya esir olmuş durumda” yorumunu yapan Davutoğlu'nun Murat Yetkin söyleşisinden bir bölüm şöyle:

"Murat Yetkin: Cumhurbaşkanı hukuk ve ekonomi reformları yapılacağını açıkladı. Reformlar henüz sunulmadı ama o arada yeni Anayasa önerisi geldi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ahmet Davutoğlu:  Reform yapmanın üç şartı vardır. Birincisi zihinsel berraklık, yani ne yapmak istediğinizi bileceksiniz. İkincisi sosyo-politik iklim müsait olacak, halkta bu yönde bir talep olacak. Üçüncüsü de ikna edici bir uygulama planı ortaya koyacaksınız. Bunların üçü de yok.
Erdoğan’ın reform konusunda zihni açık değil. Erdoğan hukuk devleti diyor, ortağı Bahçeli Anayasa Mahkemesini kapatmaktan söz ediyor. Reform dediği gün Ankara’nın ortasında gazeteciler, siyasetçiler saldırıya uğruyor. Genel Başkan Yardımcımız Selçuk Özdağ’a silahlı saldırı düzenleniyor. Asliye Ceza “öldürmeye teşebbüs” diyerek Ağır Ceza’ya yolluyor, Başsavcı Vekili savcıya “mütalaayı” değiştirin diyor ve “yaralamaya teşebbüsten” istinaf mahkemesine gidiyor. Tvit atanlar, Boğaziçi öğrencileri hapse atılırken, silahlı saldırganlar “mağdur olmasınlar” diye salıveriliyor.
Reform, statükoyu değiştirmek işidir. Oysa, Erdoğan statükoya esir olmuş durumda. Erdoğan’ın bir konuda zihni net, o da otoriterliğin artması."

YAZININ TAMAMI