Davutoğlu: Erdoğan'ın Filistin'le ilgili açıklamaları rezalet

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistin – İsrail meselesine ilişkin açıklamalarını 'rezalet' ve 'aymazlık' olarak niteledi

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'da gazetecilerle bir araya gelerek gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Davutoğlu'nun gündeminin ilk sırasında İsrail ve Filistin arasında başlayan çatışmalar vardı.

“Gazze'de bir terör örgütü var ve İsrail'e saldırıyor” algısının doğru olmadığını ifade eden Davutoğlu, “Bir propaganda savaşı yaşanıyor. Tabii yayınlanan bazı görüntüler hepimizi rahatsız ediyor. Evrensel hukukta da bizim inancımızda da kadınlara, çocuklara dokunulmaz. Ama tabloyu doğru okumamız lazım” dedi. Doğu Kudüs'ün 75 yıldır işgal altında olduğunu ifade eden Davutoğlu, mağdur olanın Filistin halkı olduğunu söyledi ve “Bir halk tarihten silinmek istenirken o halkın ayağa kalkmasını kimse tenkit edemez” ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE DAHİL PEK ÇOK ÜLKE FİLİSTİN'İN ADINI ANMAMAYA BAŞLADI'

Filistinlilerin operasyonunun sürpriz olmadığını, İsrail polisinin aylardır Mescid-i Aksa'ya müdahale ettiğini, Mescid-i Aksa'nın İslami karakterini aşındırmak istediğini kaydeden Davutoğlu, “Filistin meselesi sadece Arapların, Müslümanların meselesi değildir. Filistin meselesi bir insanlık meselesidir” dedi Dünyanın en büyük gettosunun Gazze olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye dahil pek çok ülkenin İsrail ile ilişkileri düzeltmek adına Filistin'in adını anmamaya başladığını söyledi.

'TÜM PARTİLER AÇIKLAMA YAPTI, AK PARTİ VE MHP YAPMADI'

Cumhuriyet Halk Partisi'nden İYİ Parti'ye tüm siyasi partilerin Filistin'in yanında olduklarını ifade eden açıklamalar yaptığını belirten Davutoğlu, sadece AK Parti ve MHP'nin resmi açıklama yapamadığını söyledi.

'ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI AYMAZLIK, REZALET'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti kongresindeki Filistin – İsrail meselesine dair sözleri için “daha büyük bir rezalet olamaz” diyen Davutoğlu, Erdoğan'ın Filistin'den bahsetmemesini eleştirerek, “Filistin yanıyor, Mescid-i Aksa İsrail postalları altında çiğneniyor. Polis köpekleri Mescid-i Aksa'da ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Filistin'e atıfta bulunmadan 'İsrail'deki olaylar' diyor. İsrail değil Filistin orası. Doğu Kudüs Filistin, Gazze Filistin, Mescid-i Aksa Filistin” dedi. Erdoğan'ın açıklamasını “aymazlık” olarak nitelendiren Davutoğlu, “Kim yazdıysa bu konuşmayı sayın Erdoğan'a derhal görevden alınmalı” dedi.

DAVUTOĞLU'NUN EYLEM PLANI ÖNERİSİ

Filistin'de yaşananlara ilişkin bir eylem planı da öneren Davutoğlu, görevde olması halinde yapacaklarını şöyle sıraladı:
-Kayıtsız şartsız Filistin'e destek sunulması,
-Mescid-i Aksa'ya dönük herhangi bir eylem karşısında Türkiye'nin İsrail ile bütün ilişkilerini gözden geçireceğini ilan etmesi,
-İslam İşbirliği Teşkilatı'nın toplantıya çağırılması,
-Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne doğrudan telefon edilerek dini mekanların korunmasıyla ilgili teamülün teminat altına alınmasının sağlanması,
-Taraflarla temas kurularak ateşkes için devreye girilmesi,
-Esir değiş tokuşu için devreye girilmesi.

'ERDOĞAN SUYA SABUNA DOKUNMAYAN AÇIKLAMALAR YAPMAK YERİNE FİLİSTİN'İN ARKASINDA DURMALI'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın arabuluculuk konusunda yeterli tecrübeye sahip olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Şimdi harekete geçme vaktidir. Sayın Dışişleri Bakanına da, Sayın Erdoğan'a da bu tür suya sabuna dokunmayan açıklamalar yapmak yerine net, kararlı, kesin bir şekilde Filistin'in arkasında durmayı ama her iki taraf nezdinde de derhal diplomatik temasları başlatmayı tavsiye ediyorum” diye konuştu.

'YENİ ANAYASA SEÇİMLERDEN SONRA YAPILMALI'

Cumhurbaşkanı'nın yaptığı yeni Anayasa çağrısına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, “Asla milletin açlığını, sıkıntılarını, devletimizdeki çeteleşmeyi örtmek üzere bir oyalama taktiği olarak tartışmasının parçası olmayız. Gerçek ve samimi bir şekilde bir sivil anayasa yapılacaksa bu yerel seçimler sonrasında yapılmalı” dedi.

'İTTİFAK KOMBİNASYONLARINI DEVRE DIŞI BIRAKMIYORUZ'

Yaklaşan yerel seçimlere de değinen Davutoğlu, “Biz bütün illerde, ilçelerde, beldelerde liste çalışmalarına başladık. Ama siyaset statik bir süreç değildir. Şartlar olgunlaştığında ve vakti geldiğinde il, ilçe belde bazında olabilecek ittifak kombinasyonlarını da devre dışında tutmuyoruz” dedi.

'SEÇİM KERHEN KAZANILDI VE BATMAKTA OLAN BİR GEMİ VAR'

AK Parti Kongresinden sonra şekillenen yeni AK Parti MYK ve MKYK'sına ilişkin soruyu yanıtlayan Davutoğlu, kongreyi yakından, isim isim takip ettiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bir seçim kazandı AK Parti 28 Mayıs'ta. AK Parti siyasetinin dışından tek bir isim AK Parti'ye gelmedi. Birilerine teklif ettiklerini biliyorum. Genelde insanlar nezaketle reddettiler. Neden? Çünkü biliyorlar ki seçim kerhen kazanıldı ve batmakta olan bir gemi var.”

'AK PARTİ'DE BENİM DEVRİLMEM İÇİN ORGANİZE OLANLAR BUGÜN YOKLAR'

Binali Yıldırım ve bazı isimlerin tasfiye edildiğinin görüldüğünü kaydeden Davutoğlu, “Sayın Erdoğan'ın bunu izah etmesinde fayda var. Seçimi kazandıktan 6 ay sonra benim devrilmem için organize edilen gruptan şu anda kimse neredeyse AK Parti'de aktif halde kalamadı. Bunların içinde Berat Albayrak vardı. 2020'de kendi kendini tasfiye etti. Bunların içinde Süleyman Soylu vardı. Çetelerde girdiği ilişkiler ve girdiği yolsuzluk ağlarıyla psikolojik olarak zaten toplum nezdinde itibar kaybederek kenara çekilip itildi. Bunların içinde Binali Yıldırım vardı. Seçim kazanmadan başbakan olmayı kendisine yakıştıran, bir parti darbesiyle başbakan olma yolunu seçen Binali Yıldırım şu anda partiden tasfiye edildi. Bunların içinde Nurettin Canikli vardı. Mustafa Şentop vardı. Hepsi şu anda devre dışı. Niye biliyor musunuz? Hakkaniyet, adalet üzerine yürütülmeyen bir siyasetin aktörleri ayakta kalamaz.”

'AK PARTİ KENDİNİ TEMİZLEYECEKSE GERÇEK ANLAMDA TEMİZLEMELİ'

AK Parti'de tasfiyeyi gerektirecek hususlarla ilgili hukuki sürecin başlatılması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, “Nurettin Canikli'nin FETÖ borsasıyla ilgili iddialar var. Sayın Binali Yıldırım'ın Varlık Fonu etrafında İngiltere'de bir tutukluluğun sürdüğüne dair iddialar var. Süleyman Soylu ile ilgili iddiaların ise önü arkası belli değil. AK Parti kendini temizleyecekse gerçek anlamda temizlemeli” dedi.

'TÜRK SİHA'SININ DÜŞÜRÜLMESİ TÜRKİYE'YE YAPILAN BİR SALDIRIDIR'

Amerika'nın Türkiye'ye ait SİHA'yı düşürmesine de değinen Davutoğlu, “Bu büyük bir rezalet. Üzerinde ay yıldız olan her nesne, her kişi, her bölge bu milletin onurunu temsil eder. SİHA diyerek küçük göremeyiz. Üzerinde ay yıldız var mı? Türk SİHA'sı olduğu belli mi? Türkiye'ye yapılan bir saldırıdır. Lamı cimi yok” dedi.