Davutoğlu: Ekonomi cehaletinize 3 de yetmez, 5 de yetmez, 7 de...

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'undan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasına tepki: "20 ayda 3 kez Merkez Bankası başkanı değiştirdiniz. Yönetim anlayışınıza ve ekonomi cehaletinize 3 de yetmez, 5 de yetmez 7 de..."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal görevden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Böylece 21 ay içerisinde üçüncü kez Merkez Bankası başkanı değiştirilmiş oldu.

'DENEY TAHTASINA ÇEVİRDİNİZ'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ekonomi yönetimindeki bu değişikliğe tepki gösterdi. Twitter hesabından açıklama yapan Davutoğlu, şu ifadelere yer verdi:

"Sizden başka kimsenin inanmadığı fikirlerinizle 84 milyonluk ülkeyi deney tahtasına çevirdiniz. 20 ayda 3 kez Merkez Bankası başkanı değiştirdiniz. Yönetim anlayışınıza ve ekonomi cehaletinize 3 de yetmez, 5 de yetmez 7 de.. Her adımınız vatandaşı daha da fakirleştiriyor."

Ne olmuştu?

Naci Ağbal, Kasım 2020'de, Temmuz 2019'da göreve getirilen Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmış, Ağbal'ın atanmasından iki gün sonra da Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmişti. Ağbal'ın göreve getirilmesi, finans piyasaları tarafından Türkiye'nin yeniden geleneksel para politikalarına geri döneceği beklentisiyle olumlu karşılanmıştı. Ağbal'ın göreve gelmesinin ardından TCMB faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı. Ağbal göreve geldiğinde bir haftalık repo faizi 10,25 düzeyindeydi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Perşembe günkü toplantısında faiz oranlarını 200 baz puan daha artırarak yüzde 19'a çıkarmıştı. Ağbal, dört ayı biraz aşan görev süresiyle Türkiye tarihinde en kısa Merkez Bankası Başkanlığı yapan isimler arasında yer aldı. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları tarafından atanan beşinci ve en kısa görevde kalan TCMB Başkanı oldu.