Darp edilen imam konuştu: Hakkımızı arayınca vatan haini ilan ediliyoruz

Diyarbakır Kulp'ta Kaymakam Burak Akeller tarafından darp edildiği ileri sürülen imam M.K. "Çok dokundu bana, bu yapılanları kabul etmiyorum. Sonuna kadar mücadele edeceğim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde imamlık yapan M.K.'nin cuma hutbesini eksik okuduğu iddiasıyla Kaymakam Burak Akeller tarafından cübbesi çıkartılarak mikrofon sopasıyla darp edildiği ileri sürüldü. Çatışmalarda yaşamını yitiren askerlerle ilgili kısmı okumamakla suçlanan ve darp raporu alan M.K., Kaymakam Akeller hakkında şikayetçi oldu. 

Burak Akeller hakkında soruşturma başlatılmasının ardından çok sayıda vali, vali yardımcısı, kaymakam, kaymakam yardımcısı ve siyasetçi Burak Akeller’e destek olurken, Diyanet-Sen, Memur-Sen, Mil Diyanet-Sen ve Müftülük gibi kurumlar da Akeller’e tepki göstererek yaşanan darp olayının takipçisi olacaklarını ve İmam M.K.’nin yanında olduklarını açıkladı. Diyarbakır Barosu da soruşturmanın takipçisi olacağını açıkladı.

Diyanet’ten bazı isimler “Kaymakamsa kaymakam, oranın bir müftüsü var, oranın il müftüsü var, varsa bir yanlış onlara bildirip gerekli işlem yapabilirdi. Bu ne demek? Artık kaymakamlar da korku siyasetini başlattı” yorumu yaptı. 

‘KAYMAKAM KENDİNİ HAKLI ÇIKARMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYOR’

Görüştüğümüz İmam M.K., sosyal medyada hedef gösterilmesine tepki gösterdi. “Biz bu devlete bedel ödemiş insanlarız. Benim bir art niyetim olsaydı hutbeyi değiştirirdim. Hutbenin ortasındasında ‘Hocaaa’ diye bağırdı. Ben de iki paragraf geri geldim. İnsanım ben. Atlama olabilir. Olsa da beni darp etme hakkı yok” ifadelerini kullanan M.K., “Beni sosyal medyada hain ilan ettiler. Kaymakam kendini haklı çıkarmak için her şeyi yapıyor” dedi.

‘BAŞKA BİR KURUM OLSAYDI GEREKEN YAPILIRDI’

İmam M.K. şunları söyledi: “Biz hukuk devletinde yaşıyoruz. Tekrar 1990’lara mı gideceğiz? Ben imam olduğum için mi suçluyum? Başka bir kurum olsaydı gereken yapılırdı. Hakkımızı aradığımız zaman vatan haini ilan ediliyoruz. Bundan geri adım atmayacağız. Çok dokundu bana, bu yapılanları kabul etmiyorum. Sonuna kadar mücadele edeceğim. Ben hutbedeyken kimsenin müdahale etme hakkı yoktur. Kaymakam da olsa. Geliyorsun beni darp ediyorsun."

‘TOPLUM KABUL ETMİYOR, YAN ETKİSİ OLACAK’

Darp olayının Diyanet’i hedef aldığını ve 'yan etkisinin' olacağını ileri süren M.K., şöyle devam etti: “Korumalar kimsenin içeri girmesine izin vermedi. Cemaatten bir kaç kişi odanın kapısını çaldı. Kaymakam, korumalara, ‘Sakın içeriye kimse girmesin’ dedi. Cemaat de beni tanıdıklarını ve böyle bir art niyetimin olmadığını söyledi. ‘Sana neden terörist diyorlar’ diye tepki gösterdiler. Bana yapılanları toplum kabul etmiyor. Bunun yan etkisi olacak. Esnaf da kabul etmiyor. Beni gören, 'Sana yapılan zulümdür’ diyor. ‘Allah yanlarına bırakmasın’ diyorlar. Bu Diyanet'e yapılmış bir harekettir. Toplumun vicdanına bırakıyorum. Allah adildir. Adalet yerini bulacaktır. Toplumun vicdanına bırakıyorum.”

Ne olmuştu?

Diyarbakır Kulp İlçe Kaymakamı Burak Akeller, cuma namazı için Kuba Camii’sine gitti. Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Kaymakamı Burak Akeller, cuma namazını kılmak için Kuba Camii’ne gitti. İddiaya göre, cami imamı M.K. hutbeyi okurken sehven atlama yaptı ve çatışmalarda yaşamını yitiren askerlerle ilgili kısmı okumadı. Bu duruma tepki gösteren Akeller, namaz bittikten sonra imam M.K'yi hutbe okuduğu mikrofonla darbetti. 

Darp raporu alan imam M.K, Kaymakam Akeller hakkında şikayetçi oldu. Şikayeti öğrenen Akeller'in korumalarını göndererek imamı darp ettiği mikrofonu aldırdığı, şikayete engel olmak için de çaba sarf ettiği öne sürüldü.

VALİLİK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Diyarbakır Valiliği, olaya ilişkin soruşturma başlattı. Valilik tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında Kulp Kaymakamı ve ilçede görev yapan bir cami imamı arasında yaşandığı iddia edilen olaya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denildi.

KAYMAKAM AÇIKLAMA YAPTI

Soruşturmanın başlatılmasının ardından açıklama yapan Kaymakam Akeller, İmam M.K.'yı darp etmediğini, kendisini uyardığını belirterek, "Bugün Kuba Camii'ne cuma namazı için gittik. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her hafta okunması gereken hutbede, bu hafta şehitlerimiz ile ilgili olarak rahmet duası vardı. Cami imamı bu kısmı okumadı, ben de hutbeden sonra dışarıda kendisine yüksek sesle tepki gösterdim. İmam 'Bana baskı yapılıyor, o yüzden okumadım' deyince, ben de bu cevaba kızıp 'Sen devletin imamısın, kim baskı yapabilir?' dedim. Sonra kendisi gidip darp raporu almış ama raporda iddia edildiği gibi bir darp değil de bacağının ağrıdığı yazıyor. Ben olayı İl Valimize de aktardım. İddia edildiği gibi ben devleti temsil eden biri olarak kimseyi darbetmedim" dedi.

‘BU VANDALLIK ASLA KARŞILIKSIZ KALMAMALI’

Memur Sen Diyarbakır İl Başkanlığı ve Memur Sen konfederasyonuna bağlı Diyanet Sen, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde imamın Kulp Kaymakamı tarafından darp edildiği Kuba Camii önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Vazifesi hukuku ayakta tutmak ve uygulamak olan bir devlet görevlisinin hukuku ayaklar altına alarak yaptığı vandallık asla karşılıksız kalmamalıdır.  Kaymakam hakkında acilen soruşturma açılarak görevden el çektirilmelidir” ifadelerine yer verildi.

DİYARBAKIR BAROSU AÇIKLAMA YAPTI

Diyarbakır Barosu da açıklama yaptı. Baro tarafından yapılan açıklamada, “Kulp ilçemizde bugün cuma namazı hutbesinden sonra Kulp Kaymakamı’nın korumalarıyla beraber görevli imamı darp ettiği ve imama hakaretlerde bulundukları haberleri kamuoyuna yansımıştır. Diyarbakır Barosu olarak, kamu gücünden kaynaklı nüfuzun kötüye kullanımı örneği olan bu hadiseyi kınadığımızı,  darp edilen İmamızla iletişim halinde olduğumuzu ve hukuki  süreci büyük bir titizle takip edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

Etiketler Diyanet kaymakam cami