Dark dizisini boşa çıkaran araştırma: Zamanda yolculuk, paradoks olmadan gerçekleştirilebilir

Queensland Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, zamanda yolculuk yapılabilmesi halinde 'dede paradoksu'nun illa ki yaşanmayacağını tespit etti. Araştırmacılar, geçmişte yapılacak herhangi bir değişikliğin geleceği etkilemeyeceğini dile getirdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol


DUVAR - Yıllardır birçok bilim kurgu hikayesine konu olan 'zamanda yolculuğun', paradoks olmadan gerçekleştirilecebileceği ortaya çıkarıldı. Avustralya'da yer alan Queensland Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, zamanda yolculuk mümkün olsa bile, 'dede paradoksu' olarak adlandırılan ikilem illa ki yaşanmayacak.

Queensland Üniversitesi'nden fizikçilerin yürüttüğü araştırmada, 1985 yılında çekilen 'Back to the Future' ve 2017 yılında yayınlanan Almanya yapımı Netflix orijinal dizisi 'Dark'ta işlenen 'dede paradoksunun' aslında var olmadığı tespit edildi.

'GEÇMİŞ DEĞİŞSE BİLE ZAMAN ÇİZELGESİ KENDİNİ DÜZELTİR'

Araştırmacılar, geçmişte bir değişiklik yapılsa bile zaman çizelgesinin gelecekte aynı sonucu verecek şekilde 'kendi kendini düzelteceğini' aktardı. Araştırmacılardan Fabio Costa, Classical and Quantum Gravity dergisinde yayımlanan araştırmayı şöyle anlattı: "Sıfırıncı Covid-19 hastasının virüse maruz kalmasını önlemek amacıyla zamanda yolculuk yaptığınızı düşünelim. Ancak o kişinin enfekte olmasını engellemeniz, geri dönüp salgını durdurma motivasyonunu da ortadan kaldıracaktır. "

Araştırmanın baş yazarı fizikçi Germain Tobar ise zamanda yolculuk yapan kişinin geçmişte değişiklik yapabileceğini ancak asıl sonucun değişmeyeceğini söyledi: "Sıfırıncı hastanın enfekte olmasını engelleyebilirsiniz ancak bunu yaparken siz enfekte olabilirsiniz ve sıfırıncı hasta olabilirsiniz ya da başka biri sıfırıncı hasta olabilir." (DIŞ HABERLER)