Darinda Çorap işçileri düşük zam dayatmasına karşı iş bıraktı

Darinda Çorap işçileri, asgari zam oranının altındaki maaş önerisini kabul etmeyerek iş bıraktı. Fabrika içerisinde üretimi durduran işçiler, şirket tarafından Kod 49 ile işten atıldı.

Darinda Çorap işçileri yüzde 70 zam talep ediyor.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan Darinda Çorap işçileri, asgari ücret oranının altındaki zammı kabul etmeyerek iş bıraktı. Fabrika içerisinde iş bırakan işçiler, yüzde 70 zam talep ediyor.

Tekstil İş Sendikası yöneticisi Nurseli Gözüaçık, işverenin piyasanın altında zam önerisine karşı direnişin devam edeceğini belirtti. Darinda Çorap işçisi Dilan ise, hayat pahalılığından yakınarak asgari ücret altındaki zam oranını kabul etmeyeceklerini kaydetti.

'BEĞENMİYORSAN BIRAK'

Ekonomik krizle birlikte ağırlaşan yaşam koşulları Türkiye'nin çeşitli yerlerinde işçilerin itirazlarına neden oluyor. Moto kuryelerden, metal sanayiye ve tekstil fabrikalarına değin pek çok işçi düşük zam önerilerine itiraz ediyor. Darinda Çorap işçileri kendi hesaplamalarına göre yüzde 20 civarındaki zammın kabul edilemez olduğunu belirtti. İşçiler, firmada masa başı çalışan kadın işçilere en az 6 bin TL, ütücü işçilere ise en az 6 bin 500 TL maaş istiyor. "Önceki yılların aksine bu yılın zammı belirlenirken, işçilerin tek tek görüşmeye çağrılarak 5 bin 500 TL maaş dayatıldı" diyen Nurseli Gözüaçık, işverenin çalışanlara "beğenmiyorsan bırak, istifa et" dediğini söyledi. Fabrikadan ürün çıkışının son zinciri olan bölümün iş bıraktığını anlatan Gözüaçık, şu anda fabrikadan ürün çıkışı olmadığını kaydetti.

Zammı kabul etmeyen işçilere patronun, "yaptığınız suç, hakkınızda yasal işlem başlatacağım" diyerek tehdit ettiğini söyleyen Gözüaçık, "Bugünün şartlarında 500 TL elektrik faturası geliyor, işçilerin talepleri çok makul" diye konuştu.

'BU MAAŞLA GEÇİNEMEYİZ'

Fabrikada işçi olan Dilan da, işverenin önerdiği zam oranıyla geçinmenin zor olduğunu, giderlerin karşılanamadığını belirtti. İşçilerin bu enflasyonla geçinmenin mümkün olmadığını söylemesi üzerine işveren tarafından "benim sorunum değil" dendiğini aktaran Dilan, "5 bin 500 TL maaş dayatmasını kimse kabul etmedi. Bize 'piyasa ne verirse biz üstünü vereceğiz' dediler ama sözlerinde durmadılar. Bu maaşla biz geçinemeyiz. Zammı alana kadar direnişe devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KOD 49 İLE İŞTEN ATILDILAR

Tekstil-İş Sendikası, işçilerin şirket yönetimi tarafından Kod 49 ile işten atıldığını duyurdu. sendikanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Darinda Çorap patronu zam isteyen işçileri işten attı! Bugün makineleri kapatan Darinda Çorap işçileri Kod 49 ile işten atıldı. Zam vermemek için işçilerin hakkına çöken patrona karşı işçilerin yanındayız. Yarın hep birlikte fabrika önündeyiz!" denildi.