Darbenin en kanlı günü: Myanmar'da 18 protestocu öldürüldü

Güney Asya ülkesi Myanmar'da darbe karşıtlarının eylemleri sürüyor. Myanmar polisi bugün, farklı kentlerdeki göstericileri dağıtamayınca ateş açtı. Darbenin en kanlı gününde, en az 18 kişi öldü. Bazı eylemcilerin başından ve göğsünden vurulduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Asya ülkesi Myanmar'da 1 Şubat'ta yapılan askeri darbeye karşı protestolar sürerken, bugünkü gösterilerde en az 18 kişi öldü, 30'dan fazla kişi yaralandı. Ölen kişilerden birinin polis tarafından doğrudan başından, bir diğerinin de göğsünden vurulduğu, eylemlerde yüzlerce kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. 

BM: ÖLDÜRÜCÜ GÜÇ KULLANILDI

Askeri darbeye karşı gösterilerin günlerdir dinmediği ülkede, bugün en kanlı gün yaşandı. Myanmar polisinin farklı kentlerde göstericileri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve havaya ateş açarak dağıtamamasının sonucunda ateş açtığı belirtildi. Polise askerin de destek verdiği kaydedilirken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi polisin 'öldürücü güce' başvurması sonucunda en az 18 kişinin öldüğünü açıkladı.

'BİR KADIN BAŞINDAN VURULDU'

Ülkenin en büyük kenti olan Yangon'un farklı noktalarında eylemcilere ateş açıldığı belirtiliyor. Yaralıları protestocuların kendisi taşırken, isminin açıklanmasını istemeyen bir doktor bir erkeğin göğsünde kurşun yarasıyla getirildiği hastanede öldüğünü söyledi. Güneydeki Dawei kentinde üç kişinin, ülkenin ikinci büyük kenti Mandalay'da da iki kişinin öldüğü belirtiliyor. Mandalay'daki bir gösterici, durumun sakinleşmesi sonrasında güvenlik güçlerinin yeniden ateş açtığını ve bu sırada başından burulan bir kadının öldüğünü söyledi.

ÖĞRETMEN VE DOKTORLAR HEDEF ALINDI, BİR ÖĞRETMEN ÖLDÜRÜLDÜ

Yangon'da ise polisin öğretmenler tarafından düzenlenen bir gösteriye sersemletici el bombası attığı, Tin New Yee isimli öğretmenin bu sırada öldüğü belirtildi. Polis, Yangon'da bir tıp okulunun dışında eylem yapan doktor ve öğrencilere de aynı şekilde müdahale etti. 50'den fazla sağlık çalışanının gözaltına alındığı aktarıldı.

Güney Asya ülkesi Myanmar, ordunun 1 Şubat gününde Aung San Suu Kyi'nin geçtiğimiz kasımda ezici bir zaferle kazandığı seçimlerde hile yapıldığı gerekçesiyle yönetime el koymuştu. Aung San Suu Kyi ve partisinin liderlerlerinin büyük çoğunluğu gözaltına alınmıştı. 50 yıl boyunca askeri cunta yönetiminde yaşadıktan sonra demokrasi yönünde küçük adımlar atan ülkede, darbenin ardından büyük bir tepki oluştu. Yüz binlerce kişi günlerdir sokakta. Bugün yaşanan şiddetin ardındansa, öldürülen eylemci sayısı 21'e yükseldi.

Yıllarca ev hapsinde tutulan ve bu süreçte özellikle Batı dünyasında demokrasi neferi olarak görülen Suu Kyi, yönetimi boyunca Royinghalı Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve şiddet nedeniyle eleştirilerin de hedefi olmuştu. Suu Kyi, son darbenin gerekçesi olarak gösterilen seçin hilesi suçlamalarını reddetmişti. (DIŞ HABERLER)