Danıştay'dan, 'toplu sözleşme ikramiyesi' kararı: Yüzde 1 üye şartının yürütmesi durduruldu

Danıştay, memurlara ödenen toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen ‘yüzde 1 üye’ şartının yürütmesini durdurdu. KESK, "Karar, böylesi bir dönemde daha da önemli hale gelmiştir" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan 6. Dönem Toplu Sözleşmede, örgütlü olduğu iş kolunda yüzde 1’den az üyesi olan sendikalara mensup kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmemesi yönünde bir madde de yer aldı. Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası, söz konusu maddenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a dava açtı.

Danıştay 12. Daire, söz konusu davadaki ilk kararını 8 Aralık 2021'de verdi. Daire, toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen yüzde 1 üye şartını içeren maddenin yürütmesini durdurdu.

İlgili madde, hükümet ve Memur-Sen tarafından imzalanan, 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin "Toplu Sözleşme İkramiyesi" başlıklı 23. maddesinin birinci fıkrasında yer almıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, maddeye ilişkin tartışmalar sırasında, yüzde 1'in altında üyesi bulunan sendikalar için "merdiven altı sendikalar" demişti. Sendikalar ise Bilgin'in sözlerine ve ilgili maddeye tepki göstererek pek çok ilde eylem düzenlenmişti.

Yürütmeyi durdurma kararını yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyuran KESK, açıklamada şunları kaydetti:

'YENİ TOPLU SÖZLEŞME MASASI KURULMALI'

"Karar, sendikal hak ve özgürlüklere ilişkin birçok aleyhte uygulamanın olduğu, baskı ve ayrımcılığın yoğunlaştığı böylesi bir dönemde daha da önemli hale gelmiştir.

Sadece iktidara değil, birçok açıdan sendikal ilkeleri görmezden gelen yandaş konfederasyona da ders niteliğinde olan bu karar sonrasında bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; derhal grev hakkı ile tamamlanmış bir toplu sözleşme yasası düzenlenmeli, gecikmeksizin yeni bir toplu sözleşme masası kurulmalıdır.

Konfederasyonumuz, sadece fiili ve meşru mücadeleyi yükselterek değil, hukuk mücadelesi de dahil her alanda kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını korumaya devam edecek, kamu emekçilerinin gerçek temsilcisi olma misyonunun gereğini yapacaktır." (ANKA)