Danıştay'dan Göreme Vadisi itirazına ret

Göreme Vadisi'ni Milli Park statüsünden çıkartan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptali için açılan davada Danıştay hakiminin karşı görüşüne rağmen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu itirazı ret etti.

Google Haberlere Abone ol

NEVŞEHİR - Göreme Vadisi'nin milli park statüsünden çıkarılmasına yapılan itiraz Danıştay Tetkik Hakiminin görüşüne rağmen reddedildi.

Halkın Kurtuluşu Partisi 1985 yılından itibaren UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alan, 1986'da da milli park statüsü verilen Göreme Vadisi'nin 2019'da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile milli park olmaktan çıkarılmasına karşı Danıştay'a başvurmuştu. Konuya ilişkin görüşünü açıklayan Danıştay hakimi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yasaya ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, işlemin iptalini istedi. Ancak Danıştay Tetkik Hakimi’nin görüşüne rağmen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)’nin itirazını “oybirliği” ile reddetti.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTENMİŞTİ

UNESCO’nun 1985 yılında Dünya Miras Listesi’ne aldığı ve 1986 yılından itibaren de Bakanlar Kurulu kararı ile milli park statüsü verilen Göreme Vadisi’nin 21 Ekim 2019 tarihli 1673 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile milli park olmaktan çıkarılması üzerine Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için Danıştay’a başvurmuştu.

Göreme Vadisi’nin milli park statüsünden çıkartılması hakkında Danıştay’dan da itiraz geldi. Danıştay Tetkik Hâkimi Muhammed Şeker görüşünde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yasaya ve hukuka aykırılığı nedeniyle davacı olan HKP’nin taleplerinin kabul edilmesini, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasının kararının verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ANAYASA VE UNESCO VURGUSU

Tetkik Hakimi Muhammed Şeker görüşünü; Anayasanın 63. üncü maddesindeki, “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır. Bu varlıklar ve değerlerden özel mülkiyet konusu olanlara getirilecek sınırlamalar ve bu nedenle hak sahiplerine yapılacak yardımlar ve tanınacak muafiyetler kanunla düzenlenir” hükmüne ve 14/04/1982 tarih ve 2658 sayılı kanunla Türkiye'nin katılması uygun bulunan, UNESCO'nun 16/10/1972 tarihli “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme”ye atıfta bulunarak gerekçelendirdi. Tetkik Hakimi davaya konu olan Göreme Vadisi’nin de 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmış olması nedeniyle bu sözleşmede yer alan hükümler çerçevesinde irdelenmesi gerektiğini vurguladı.

MİLLİ PARK VURGUSU

Tetkik Hakimi; var olan yasalarda ve imza koyduğumuz uluslararası sözleşmelerde Göreme Vadisi’nin korunduğunu, Kanunda Milli Parklar bakımından; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün yetkilerinin yeni kurulan Kapadokya Alan Komisyonuna bulunmadığını, Bu durum her ne kadar Kanunun amacının bir ölçüde eksik gerçekleşmesi sonucunu doğuracak olsa da, Kanunda yapılan bir düzenleme hatasından hareketle alanın koruma statüsünün ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını belirtti.

'NE YASALARA NE HUKUKA UYGUN'

Konuyla ilgili HKP Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kapadokya insanlığın ortak mirasıdır! AKP’liler için bütün bu değerler, kültür varlıkları, geçmişin yadigârı kurumlar, hastaneler, fabrikalar, limanlar, ormanlar, dağlar, madenler, sanayi tesisleri yağma Hasan’ın böreğidir. Yiyorlar durmadan, doymuyorlar. Bu karar ne var olan yasalara, ne hukuka, ne de vicdana uygundur. Bu karar ABD emperyalistlerinin yerli satılmışlar eliyle yarattığı kanser düzenine uygun bir karardır” denildi. (DUVAR)