Danıştay kararı daha açıklanmadan taraflardan birinin eline geçti

Danıştay 6. Daire’de görülen bir davada karar, aylar önce taraflardan birinin eline geçti. Kararın şaibeli biçimde elde edildiği öne sürülerek hakimler ve kalem görevlileri şikayet edildi.

İstanbul Arnavutköy Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce mühürlenmişti.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demirci Eğitim Vakfı bünyesinde kurulan İstanbul Arnavutköy Üniversitesi’ne YÖK, gerekli şartları taşımadığı gerekçesiyle izin vermedi. Kurulması planlanan üniversitenin binaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce mühürlendi. Uygulama ve Nazım İmar Planları ise idare mahkemesine taşındı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi ve İstanbul 8. İdare Mahkemesi, ilgili kurumlardan alınan yazılar ve hazırlanan bilirkişi raporu sonrası imar planlarını iptal etti. Anılan kararları, bir üst mahkeme konumundaki istinaf mahkemesi ise onadı.

KARARI ELDEN ALDI

İstinaf mahkemesinin onaması sonrası karar Danıştay’a taşındı. Bu yılın başında dosyaya bakan Danıştay 6. Daire’de ilginç bir gelişme yaşandı. Karar, UYAP’a dahi girilmeden davalı Demirci Eğitim Vakfı avukatı Melik Döngelci’nin eline geçti. Av. Döngelci’nin, kararı yerel mahkemeye ve belediyeye göndermesi ile kriz ortaya çıktı.

ŞAİBELE BİR BİÇİMDE ALINDI

Davacı tarafta yer alan iş insanı Adnan Demirci, “Bu durum şaibeli” diyerek Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) başvuruda bulundu. HSK başvuru dilekçesinde, yerel mahkemenin bozma kararının, üye hâkim Mehmet Gökpınar dışında oy çokluğu ile alındığı kaydedildi. “Eşitlik ilkesine aykırı hareket edildi. Adil yargılanma hakkım ihlal edildi” denilen dilekçede, Danıştay 6. Daire’nin 30 Haziran’da verdiği kararın, UYAP’a düşmeden taraflara da tebliğ edilmeden davalı taraf avukatının eline geçmesinin şaibeli olduğu savunuldu.

RAPOR DA UYAP’A KONULMADI

Kararı ne kendilerinin ne ilgili yerel mahkemelerin görebildiğine işaret eden iş insanı Adnan Demirci başvuru dilekçesinde, “Davalı taraf, Danıştay kararını şaibeli bir şekilde elde etti” dedi. Başvuru dilekçesinde, Danıştay süreci devam ederken dosyaya, davalı tarafın Yıldız Teknik Üniversitesi’nden aldığı uzman raporunu da sunduğu bu raporun da UYAP’da görülemediği belirtilerek, “Davalı taraf rapor sundu ama, nasıl oluyorsa biz bu raporu göremedik. Bilgimiz dışında dosyaya uzman görüşü sunuldu” dedi.

‘GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDILAR’

Danıştay 6. Daire’de görevli başkan ile Mehmet Gökpınar dışındaki üyeler ile kalem görevlilerinin görevi kötüye kullanma suçu işledikleri savunularak HSK tarafından gerekli soruşturmanın yapılması istendi.

BİR HAKİM ŞERH KOYDU

Kaçak yapıldığı için mühürlenen Arnavutköy Üniversitesi inşaatına ilişkin Danıştay 6. Daire’de görülen davada, Başkan Emin Sınmaz, Üye Hakimler Ekrem Özübek, Binnaz Mahioğlu ile Ahmet Murat Altuğ, istinaf mahkemesi kararının bozulmasına karar verdi. Üye hâkim Mehmet Gökpınar ise oy çokluğu ile alınan karara muhalefet şerhi koydu.

Ne olmuştu?

Mahkemenin ruhsat iptali ile birlikte kampüs inşaatı mühürlenmişti. Kampüs alanında bulunan ve 2009’da inşa edilen 6 villanın tadilat ruhsatı ile yapılan yeni binaların yanı sıra İBB kampüs alanında kaçak bir tünelin inşa edildiğini tutanak altına almıştı. 10-12 metre uzunluğundaki tünelin, kamuya ait sokağın altından geçtiği belirlendi. Danıştay’ın bozma kararı sonrası söz konusu inşaata yeniden faaliyete başlandığı öğrenildi. Ancak İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi’nin geçen 12 Ekim’de verdiği karar sonrası binadaki faaliyetlerin yeniden durdurulması gündemde. Öte yandan Demirci Eğitim Vakfı’nın kurucularından Mustafa Demirci ise, hakkındaki “hileli iflas” iddiası ile gündeme gelmişti.