Özgür Özel: Bu darbe girişimini de milletimizin bastıracağına inanıyorum

Yargıtay’ın Can Atalay kararı Meclis’i hareketlendirdi. CHP'nin ‘Danışma Kurulu toplansın’ çağrısı karşılık bulmazken, CHP milletvekilleri TBMM'de "Adalet Nöbeti" başlattı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM kararını uygulamaması ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması nedeniyle TBMM'de "Adalet Nöbeti" başlattı.

Yargıtay’ın Can Atalay kararının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Numan Kurtulmuş’la telefon görüşmesi yapması sonrası Meclis’in gündeminin belirlendiği Danışma Kurulu’nun toplanması konusunda uzlaşı sağlandı.

DANIŞMA KURULU MUAMMASI GÜN BOYU SÜRDÜ

Özel, sosyal medya hesabında “Sayın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'la telefonla görüştüm ve kendisinden içinde bulunduğumuz yargı krizi ve darbe girişimiyle ilgili Meclis Danışma Kurulu'nu olağanüstü toplamasını talep ettim. Kendisi ağırlamakta olduğu Filistin Heyeti'yle planlı programlarının ardından, gün içerisinde bu yönde bir çağrı yapacağını belirtti” paylaşımını yaptı.

CHP VE HDP’DEN DANIŞMA KURULUNA KATILIM DUYURUSU YAPILDI

Rutin gündemde Meclis Başkanvekili ve grup başkanvekillerinin katıldığı Danışma Kurulu toplantısına CHP ve HEDEP genel başkan ve eş genel başkan düzeyinde katılacağını duyurdu. İlerleyen saatlerde CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, düzenlediği basın toplantısında Danışma Kurulu toplantısının 16:00’da yapılacağını açıkladı.

Ancak Meclis Başkanlığı kaynakları, danışma kurulunun toplanması gibi bir gündemleri olmadığını, Meclis Başkanı’nın böyle bir çağrısı bulunmadığını söyledi. Siyasi Parti grupları da Meclis Başkanı makamından arandı ve danışma kurulunun toplanacağı bilgisinin doğru olmadığı ifade edildi.

MECLİS BAŞKANI TOP ÇEVİRİYOR

Günün sonunda danışma kurulu toplantısı yapılmazken muhalefet partisi milletvekilleri Meclis Başkanı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşemediği için “top çevirdiği” yorumunu yaptı.

ÖZGÜR ÖZEL: GENEL KURULU TERK ETMEME EYLEMİNE BAŞLIYORUZ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak aldıkları kararla ilgili bilgilendirme yaptı. Özel, "Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş tarafından yapılacağı bildirilen ve saat 17.00'de toplanması beklenen Danışma Kurulu toplantısının yapılmayacağını öğrendim. Bu durumda dün gerçekleştirdiğimiz olağanüstü grup toplantısında aldığımız karar gereği, yargı krizi ve darbe girişimini gündemde tutmak amacıyla bugünden itibaren TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlıyoruz" ifadelerini kullandı.  

CHP MECLİS’TE NÖBETİ BAŞLATTI

Yargıtay’ın tutumunu protesto etmek için Meclis Genel Kurulu’nda nöbete başlayan CHP milletvekilleri nöbet listelerini oluşturdu. Milletvekilleri 20 kişilik gruplar halinde genel kurulda sabahlayacak. Nöbet hafta sonu dahil devam edecek.

TBMM Genel Kurulu’nda uluslararası sözleşmelerin kabul edilmesinin ardından, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ birleşimi 14 Kasım Salı günü toplanmak üzere kapattı. CHP’li 25 milletvekili ve Demokrat Partili Salih Uzun ise salonu terk etmedi. 

CHP’li Mahmut Tanal, CHP’li 25 milletvekilinin yargıyı protesto etmek için sabah 08.30’a kadar oturma eyleminde bulunacağını, yarın 25 milletvekiline nöbeti devredeceklerini söyledi.

ÖZEL: AK PARTİ VE MHP'DEN CESARET ALAN BİR KLİK ANAYASAYA KAFA TUTUYOR

Eyleme destek verdikten sonra Meclis'ten ayrılırken açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Can Atalay'ın yasalara göre vekil seçildiğini ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi olduğunu hatırlattı. 

Anayasaya göre Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu belirten Özel, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi, anayasaya kafa tutmaktadır. Yargı içindeki bir ekip, bir klik AK Parti ve MHP'den aldıkları cesaretle anayasaya kafa tutmaktadırlar. Bu anayasal suçtur, darbe girişimidir. Anayasayı yok kabul ederseniz kamu düzenini nasıl korursunuz? Bu anlamda biz buna itiraz ettik, bu kalkışmaya direneceğimizi söyledik" dedi. 

'NUMAN BEY, TOPLANTIDAN NEDEN VAZGEÇTİĞİNİ AÇIKLAMALI'

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Danışma Kurulu toplantısını iptal etmesine değinen Özel, "Grup başkanvekilimizin yaptığı görüşmede Numan Bey, 'Bu seferlik beni mazur görsünler' diye bir ifade kullanmış. Gün boyunca ne oldu da Numan Bey, partilerin grup başkanlarını davet ediyorken bundan geri durdu. Ben Numan Bey'e hiç yakıştırmam ama galiba dün akşam kuvvetler ayrılığını, yargının yasamaya tahakkümüne dönüştürmeye çalışan birileri varken, bugün de yürütmenin yasamaya tahakkümüyle ilgili bir girişim oldu. Böyle anlaşılıyor. Değil ise bunun düzeltilmesi lazım. Bütün Türkiye bu konuda Numan Bey'den bir şeyler duymak ister" diye konuştu.

'TÜM VATANDAŞLARIMIZI DİRENMEYE DAVET EDİYORUM'

"Demokrat Parti milletvekilleri, HEDEP'ten 10 milletvekili, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve milletvekilleri eylemimizi ziyaret ettiler, desteklerini açıkladılar" diyen Özel, "Bu aşamadan itibaren CHP, Genel Kurul'da nöbetçi milletvekillerini bırakarak bu eylemi aralıksız sürdürecek. Biz eylemi ikinci bir karara kadar kesintisiz sürdüreceğiz. Bundan sonraki süreçte bu darbe girişimine kim direniyorsan, kim mücadele ediyorsa onların yanında olmaya devam edeceğiz. Ben tüm vatandaşlarımızı bu darbe girişimine karşı seslerini yükseltmeye ve anayasayı hiçe sayan bu yaklaşıma karşı direnmeye davet ediyorum. 15 Temmuz'da hepimiz darbe girişimini karşısında yer alarak bastırdık. Darbeleri halk bastırır, bu darbe girişimini de milletimizin bastıracağına, püskürteceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

Etiketler CHP nöbet