Danimarka'nın Türkiyeli işçiye dil testinde emsal karar: Adaletsiz

Avrupa Adalet Divanı, Danimarka’nın, ülkede yasal olarak ikamet eden bir Türkiyeli işçiyi, eşinin ülkeye gelmesi için bir koşul olarak dil sınavı için zorlayamayacağına hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka’da devletin, ülkede yasal olarak bulunma hakkına sahip bir Türkiyeli işçiden, eşini ülkeye getirebilmesi için dil yeterlilik testine sokma uygulaması Avrupa Adalet Divanı’ndan döndü.

DW Türkçe’nin haberine göre mahkeme, dil sınavı yükümlülüğünün, eşlerin ülkeye daha iyi entegre olmalarına yardımcı olacağı fikriyle gerekçelendirilemeyeceğine hükmetti.

Kararda, yetkililerin birleşen eşlerin entegrasyon kapasitesi veya diğer koşulları dikkate alma konusunda hiçbir hareket alanı olmadığı da belirtildi.

Ne olmuştu?

Danimarka’da bir mahkeme söz konusu düzenlemeyi Avrupa Adalet Divanı’na havale etmişti. Bir Türkiyeli çiftle ilgili davada eşlerden biri 1979’dan beri Danimarka’da yaşıyor, süresiz oturma iznine sahip ve diğer işlerinin yanı sıra on yıllardır makine teknikeri olarak çalışıyor.

Eşiyle 2015’te Danimarka’da oturma izni almak için başvuruda bulundu. Ancak bu talep, kocasının Danca dil testine girmemesi nedeniyle reddedildi. Kadın da başvurusunun reddedilmesi üzerine şikayette bulundu. Danimarka mahkemesinin kadının şikayeti hakkında karar vermesi gerekiyor. Ancak bunu yaparken, Adalet Divanı’nın yasaya ilişkin yorumu mahkeme için bağlayıcı olacak.