Danimarka'da AB savunma politikasına katılım 30 yıl sonra oylanıyor

Danimarka'nın 1992'den bu yana dahil olmadığı Avrupa Birliği ortak savunma politikasına katılım önerisi bugün düzenlenen referandumla oylanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka'nın 30 yıldır katılmadığı Avrupa Birliği (AB) ortak savunma politikasına dahil olup olmamasına ilişkin bugün referandum düzenleniyor. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sonrası Danimarka hükümeti güvenlik politikalarında değişiklik sinyalleri vermişti.

Reuters'e göre, ülkede yaklaşık 4,2 milyonluk seçmen oy kullanırken referandumla ilgili yapılan anketler, seçmenin yaklaşık yüzde 40'ının değişikliği desteklediği, yaklaşık yüzde 30'un aleyhte olduğu ve yaklaşık yüzde 30'un ise kararsız kaldığını belirtiyor.

MUHALEFETTEN DESTEK

Referanduma muhalefetten de destek geldi. Muhalefetteki Liberal Parti lideri Jakob Ellemann-Jensen, AB ortak savunma politikasına katılım referandumundaki kararsız seçmene seslenerek, "Dünya değişiyor ama iyi bir yönde değil. Güvenliğimizi güçlendirmek için safları sıklaştırmalı ve iş birliğimizi artırmalıyız" dedi.

1992'DE 'HAYIR' ÇIKMIŞTI

Danimarka hükümeti, 1 Haziran'da Avrupa Birliği (AB) ortak savunma politikasına katılmak için referandum yapılması kararı almıştı. AB'ye 1973'ten beri üye olan Danimarka 1992 yılında Maastricht Anlaşması'nı da referanduma sunmuş, anlaşmaya "hayır" oyları çıkması üzerine AB üyesi ülkelerle özel bir anlaşma yapılmıştı.

Bu anlaşma kapsamında Danimarka'nın savunma, para birimi, AB vatandaşlığı ve AB adalet sistemi konusunda kendi politikalarını izlemesine onay verilmiş, diğer konularda ise AB kurallarına uyması kararı alınmıştı. (DIŞ HABERLER)