Danimarka, sığınmacıların gönderilmesi için Ruanda ile görüşüyor

Danimarka Göç Bakanı Mattias Tesfaye, ülkesindeki sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesi için Ruanda hükümetiyle görüştüklerini açıkladı.

Danimarka Göç ve Entegrasyon Bakanı Mattias Tesfaye
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka, İngiltere'nin geçen hafta açıkladığına benzer bir hamleyle, sığınmacıları Doğu Afrika ülkesi Ruanda’ya göndermek için yeni bir prosedür oluşturma konusunda Ruanda ile görüştüğünü açıkladı. Göç ve Entegrasyon Bakanı Mattias Tesfaye Reuters'e verdiği demeçte, "Ruanda hükümetiyle diyaloğumuz sığınmacıların gönderilmesiyle ilgili prosedürleri içeriyor" dedi. Anlaşmanın "günümüzde Akdeniz'deki göçü sağlayan insan tacirlerinden ve suç şebekelerinden daha onurlu bir yaklaşım sağlamayı" hedefleyeceğini de sözlerine ekledi.

Son on yılda giderek daha sert göçmenlik politikaları uygulayan Danimarka, geçen yıl topraklarına gelen mültecilerin anlaştıkları bir ülkedeki sığınma merkezlerine taşınmasına izin veren bir yasa çıkardı. Bu yasa, insan hakları savunucuları, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Komisyonu'ndan eleştiri aldı, ancak Danimarka o sırada başka bir ülkeyle anlaşamadı.

Geçen yıl boyunca Danimarka, Tunus ve Etiyopya da dahil olmak üzere potansiyel bir sığınma anlaşması için Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki ülkelerle kontak kurdu. AB Komisyonu, mültecileri Avrupa dışına yerleştirmenin mevcut AB kurallarına göre "mümkün olmadığını", ancak Danimarka'nın sığınma konusu da dahil bazı AB kurallarından muaf olduğunu söyledi.

Danimarka Mülteci Konseyi yaptığı açıklamada, sığınmacıları işlem için yurt dışına göndermenin "hem sorumsuz hem de dayanışmadan yoksun" olduğunu söyledi.

Tesfaye, Danimarka'nın Ruanda ile henüz bir anlaşma yapmadığını, ancak parlamentodaki sözcülerin önümüzdeki hafta konuyla ilgili bir toplantıya çağrıldıklarını söyledi. Hükümetin Ruanda ile potansiyel bir anlaşma için parlamento desteğine ihtiyacı var.

Geçen hafta İngiltere, insan kaçakçılığı ağlarını yok etmeyi ve göçmen akışını durdurmayı amaçlayan bir hareketle sığınmacıları Ruanda'ya yerleştirmeyi planladığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)